Nieuw-Zeeland: groenten helpen bij de afbraak van rood vlees

15-01-2013 \\ Innofood nieuws

Nieuw-Zeelandse wetenschappers zeggen dat een groenterijk voedingspatroon kan helpen bij de vertering van rood vlees en de mogelijk daarmee geassocieerde medische klachten. Deskundigen van het door de overheid gerunde Instituut voor Plant- en Voedingsonderzoek onderzochten de effecten van rood-vleesconsumptie met en zonder fermenteerbare koolhydraten op de darmgezondheid van ratten.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Food Science, suggereerde dat de impact van rood-vleesconsumptie op de darmgezondheid kan worden verminderd als het wordt gegeten met fermenteerbare voedingsvezels zoals die in aardappelen. Fermenteerbare koolhydraten (die in de meeste groenten en het meeste fruit zitten) leveren een energiebron die minder schadelijke bijproducten produceert dan de microbiële proteïne afbraak voor energie.

‘De proteïnen die we eten, kunnen het metabolisme van microbiota in onze darmen beïnvloeden en daardoor ook onze darmgezondheid’, zei wetenschapper Chrissie Butts. ‘Terwijl de meeste proteïnen worden verteerd en geabsorbeerd door de dunne darm, worden onverteerde proteïnen die de dikke darm bereiken, gefermenteerd, wat kan leiden tot mogelijk toxische stoffen’, zei ze. ‘Ons onderzoek toont aan: door voedingsonderdelen te leveren die heilzame bacteriën ondersteunen en de groei van pathogene bacteriën in de dikke darm beperken, zijn we in staat een positief effect op de gezondheid van ons lichaam te bereiken.’

Bron: Yahoo.com / AGF