Nespresso vangt Italiaanse koffiecultuur in Limited Editions ‘Trieste’ en ‘Napoli’

09-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Authentiek Triëst en Napels vormen inspiratie voor tijdelijke koffievariëteiten
 
Amsterdam – Het drinken van koffie speelt een belangrijke rol in het leven van Italianen. Italië staat dan ook niet voor niets bekend om hun authentieke koffiecultuur die niet alleen sterk persoonsgebonden, maar ook in hoge mate plaatsgebonden is. Iedere Italiaanse regio heeft zijn eigen koffievoorkeuren en koffievariëteiten. Nespresso vangt de koffiecultuur van twee van deze Italiaanse streken in twee nieuwe Limited Editions: Trieste en Napoli. Beide Grand Cru’s weerspiegelen op eigen wijze het koffiegevoel van de betreffende streek. Deze krachtige ristretto’s (25 ml.) zijn vanaf nu tijdelijk verkrijgbaar.
 
Maak kennis met beide Limited Editons
De Trieste en Napoli zijn de eerste Limited Editions die Nespresso op hetzelfde moment uitbrengt. Dit is niet voor niets. De krachtige en rijke koffies hebben naast hun eigen unieke eigenschappen vele aromatische overeenkomsten. Om op optimale wijze kennis te maken met de tijdelijke koffievariëteiten en hun context drink je ze naast elkaar.
 
De koffietaal van Triëst
Triëst, gelegen in het noordoosten van Italië, heeft een rijke geschiedenis. Door de geografische ligging van de stad, vlakbij de Kroatische en Sloveense grens, heeft Triëst geen klassieke Italiaanse historie. In het verleden hebben de Italiaanse, Germaanse en Slavische cultuur zich dusdanig gemanifesteerd dat dit nog steeds voelbaar is in het grensstadje. Als toegangspoort tot het Oost-Hongaarse Rijk zag Triëst alle koffie op weg naar Wenen voorbijkomen. Triëst kreeg mede hierdoor de bijnaam ‘Wenen aan zee’. Ook heeft deze speciale neoklassieke cultuur haar invloed gehad op het koffieritueel in Triëst. Deze was zo sterk dat de koffiedrinkers, die vaak samenkomen op de Piazza dell’Unità d’Italia, er een eigen taaltje op na hebben gehouden. Wie in Triëst een ‘Nero’ bestelt kan genieten van een espresso, ‘Capo’ is koffie met een vleugje melk en bij het drinken van een ‘In b’ wordt de koffie geserveerd in een glas in plaats van een porseleinen kopje.
 
In lijn met hun koffiecultuur vind je in Trieste aroma’s van chocolade en verse hazelnoten. De ronde, delicate Grand Cru is een verzameling van Arabicabonen. Trieste tekent zich door frisse en fruitige tinten die de Ristretto met intensiteit 9 op de Nespresso schaal een verfijnde smaak toekennen. Deze Limited Edition kan ook heerlijk als cappuccino gedronken worden.
 
Koffie met Napolitaans karakter
Het cultuurrijke en warmtevolle Napels brengt koffie en het volk op diverse manieren samen. Gastvrijheid, vriendschap, familie en gezelligheid zijn woorden die Napels als koffiestad het beste omschrijven. De aristocratische sfeer die in het verleden in veel Italiaanse koffiesteden heerste, bestaat in Napels al sinds de zeventiende eeuw niet meer. Koffie brengt gezelligheid aan het volk. De band tussen koffie en Napolitanen is niet alleen sterk door de plaats van koffie in de samenleving, ook is de stad de geboorteplaats van het eerste koffiezetapparaat voor thuisgebruik: de Napoletana. Napolitanen genieten het liefst van karaktervolle, krachtige en uitdagende koffie.
 
De Nespresso Napoli bestaat uit een zinnenprikkelende melange van Arabicabonen met een vleugje Robusta. Deze Limited Edition is een uitgesproken Ristretto die erg fijn combineert met suiker. In deze Grand Cru zijn aroma’s van gedroogde zwarte theebladeren en rokerige tonen terug te vinden. Napoliis zeer krachtig en heeft een intensiteit van 11.