Nederlandse voedselsituatie is allerbeste wereldwijd

15-01-2014 \\ Innofood nieuws

Waar op aarde is voedselvoorziening en kwaliteit het beste? Oxfam heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar de 125 beste en slechtste landen om te eten. De beste plaats is Nederland.
 
Waarom is er honger?
Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed, hoewel er genoeg voedsel in de wereld is. Dit heeft te maken met gebrek aan investeringen in kleinschalige landbouw en infrastructuur in ontwikkelingslanden. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. En eetbare gewassen die worden gebruikt voor biobrandstof, belanden in de tank, en niet op tafel.
 
Aan de hand van vier vragen stelde Oxfam haar lijst samen. Hebben mensen genoeg te eten? Kunnen mensen hun voeding betalen? Is de voeding van goede kwaliteit? En tot slot: hoeveel mensen hebben gezondheidsklachten die met voeding hebben te maken, zoals obesitas en diabetes? De maximale score van 100 geeft problemen aan, en bij 0 punten is de situatie ideaal.
 
Beste en slechtste landen
Op de eerste plaats staat Nederland (6 punten), direct gevolgd door Frankrijk en Zwitserland (8 punten) en andere West-Europese landen plus Australie. Onderaan staan Angola, Ethiopië (beide 49 punten) en hekkensluiter Tsjaad (50 punten).
Tsjaad kampt niet alleen met slechte voeding. Het eten is er duur en moeilijk te krijgen. Eén op de drie kinderen is er ondervoed. Volgens de Oxfam-index besteden mensen in de armste landen tot wel 75% van hun inkomen aan voedsel.
 
Diabetes en overgewicht
Opvallend is de afwezigheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië bij de beste tien procent. In die landen is goede voeding duur en het dieet van armere mensen slecht, met diabetes en overgewicht tot gevolg. Diabetes komt het meeste voor in Saoedie-Arabië en overgewicht in de Anglosaskische landen.
Overgewicht is ook de enige score waarin Nederland slecht presteert: 1 op de 5 mensen in Nederland heeft een BMI (body mass index) van meer dan 30.
 
Good enough to eat – de beste en de slechtste
De ranglijst beschouwt vier zorgen die consumenten overal ter wereld hebben, waarbij telkens naar twee criteria wordt gekeken:
1. Hebben mensen genoeg te eten? – Gemeten aan de hand van niveaus van ondervoeding en kinderen met ondergewicht.
2. Is het eten betaalbaar? – Gemeten aan de hand van voedselprijzen in vergelijking met die van andere goederen en diensten, en aan de hand van instabiliteit in voedselprijzen.
3. Is het eten van goede kwaliteit? – Gemeten aan de hand van variatie in dieet, en aan de hand van toegang tot schoon en veilig water.
4. Wat zijn de effecten van dieet op de gezondheid? – Gemeten aan de hand van diabetes en obesitas.
Alle cijfers zijn o.m. afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie en de International Arbeidsorganisatie. Om een ranglijst op te zetten waarmee verschillende landen vergeleken kunnen worden, is alleen gebruik gemaakt van bronnen die de hele wereld bestrijken, met tussen de 134 en 200 landen en territoria.

 

                                     

Kernvragen en criteria
Beste land
Slechtste land
Voldoende om te Eten (combiscore)
Nederland (6)
Tsjaad (50)
1.Voldoende Voedsel
Meerdere landen (28 met score 0)
Burundi (89)
Ondervoeding
Meerdere landen (62 met score 0)
Burundi (100)
Ondergewicht
Meerdere landen (28 met score 0)
India (96)
2.Betaalbaarheid voedsel
VS (6)
Angola (90)
-Prijsniveaus (in verhouding tot andere goederen en diensten)
Nederland (6)
Guinee (100)
Instabiliteit in prijsstijgingen
Japan, Canada en de VS (1)
Angola en Zimbabwe (100)
3.Kwaliteit van voedsel
IJsland (0)
Madagaskar (86)
Variatie in dieet
IJsland (0)
Bangladesh en Lesotho (98)
-Toegang tot schoon en veilig water
Meerdere landen (32 met score 0)
Mozambique (75)
4.Ongezonde eetgewoontes
Cambodja (1)
Saudi-Arabië (75)
Diabetes
Cambodja (0)
Saudi-Arabië (61)
Obesitas
Bangladesh, Nepal en Ethiopië (0)
Koeweit (58)