Nederlandse vleeshandelaar stelt dat paardenvlees correct gelabeld was

15-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

Volgens eigenaar Jan Faassen van het vleeshandelsbedrijf Draap Trading bestond er geen twijfel over dat het vlees dat zijn bedrijf aan het Franse bedrijf Spanghero verkocht paardenvlees betrof. Het vlees was duidelijk als zodanig gelabeld, laat hij weten. Faassen kocht paardenvlees van Roemeense slachthuizen en leverde dat door aan Franse vleesverwerkingsbedrijven. In tal van landen doken de laatste weken producten op waarin paardenvlees was verwerkt, terwijl er volgens het etiket alleen rundvlees zou zijn gebruikt.

Het vlees van Draap Trading kwam via Spanghero terecht bij het Franse bedrijf Comigel. De lasagneproducten die die paardenvlees bevatten, die in verschillende landen zijn opgedoken, waren van Comigel afkomstig. Het blijft onduidelijk welke van de betrokken bedrijven blaam treft. Spanghero bezweert dat het rundvlees aan Comigel heeft geleverd. In een verklaring zegt het bedrijf dat er rundvlees was besteld en dat dit ook is afgeleverd. Spanghero heeft zelf niets met het vlees gedaan of het vlees bewerkt.

Faassen zegt dat de Roemeense slachterijen ook niet de schuldigen zijn. De Roemeense slachterijen leverden vorig jaar 350 ton paardenvlees aan Draap Trading. Faassen beweert dat de Franse vleesverwerkingsbedrijven wisten dat ze paardenvlees verkochten en schuift hun de zwarte piet toe. Er is volgens hem nooit paardenvlees verkocht als rundvlees. De directeur heeft echter de schijn enigszins tegen zich. De eigenaar van Draap Trading is eerder veroordeeld in een vleesfraudezaak. In januari vorig jaar kreeg hij een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees.

Bron: NRC