Nederlandse soja kwestie van jaren

15-08-2013 \\ Innofood nieuws

Zeven tot acht jaar nodig

Een sojaras geschikt voor het Nederlandse klimaat blijkt minder ver weg dan gedacht. Hendrik Rietman geeft in een interview met de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLtb) aan over enkele jaren een ras te hebben die aan alle eisen voldoet. Hierbij maakt hij gebruik van traditionele veredeling.

In zijn zoektocht naar een sojaras geschikt voor het Noordwest Europese klimaat heeft Rietman alle beschikbare kennis op een hoop gegooid in de hoop het antwoord te vinden. Zo maakt hij gebruik van de Japanse kennis waar planten al eeuwen lang zijn doorveredeld voor consumptie, rassen uit Oost-Europa en rassen uit Argentinië. Die laatste dienen als controleras.

  

Het resultaat is een proefveld in het Noord-Drentse Eext waar ongeveer duizend verschillende rassen en lijnen soja staan. Zaken waarop gelet wordt zijn de hoogte van de bonen, de afrijping en een hoge opbrengst. De hoogte van de bonen is belangrijk omdat de combine er makkelijk overheen moet kunnen. Rietman verwacht, dat het hem over enkele jaren zal lukken een of enkele nieuwe sojarassen te kweken die perfect geschikt zijn voor het Noordwest Europese klimaat.

  

Lees hier het volledige artikel in Boerenbusiness