Nederlandse babymelkpoederproductie voor export naar China gaat fors toenemen

28-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

De intentieverklaring die het Chinese bedrijf Xian Consummate heeft getekend met de gemeente Assen voor de bouw van de nieuwe fabriek voor de productie van babymelkpoeder staat niet op zichzelf. Ook andere zuivelondernemingen investeren om de productie op te voeren om aan de toenemende vraag uit China te voldoen. FrieslandCampina gaat voor een bedrag van 310 miljoen euro de capaciteit in de fabrieken in Beilen, Bedum en Veghel uitbreiden. Het bedrijf verwacht de komende drie jaar zijn export van babymelkpoeder naar China te verdubbelen. Bij Nutricia, onderdeel van Danone, zijn de ploegendiensten al opgevoerd van drie naar vijf ploegen per dag. Hoeveel het bedrijf investeert in zijn drie Nederlandse fabrieken is onbekend.

Xian Consummate wil 30 miljoen euro investeren in een babymelkpoederfabriek in Assen. In de fabriek die begin 2015 in bedrijf moet gaan zullen 200 mensen komen te werken. De productie van de fabriek is volledig bestemd voor de Chinese markt. De vraag naar babymelkpoeder in China is enorm groot. Na de schandalen met melamine in babymelk is er een grote behoefte aan een gegarandeerd veilig buitenlands product.

In de Nederlandse supermarkten en drogisterijen wordt door Chinezen die in Nederland verblijven op grote schaal babymelk van de merken Friso en Nutricia ingekocht die zij naar China sturen. Veel winkels hebben babymelk op rantsoen moeten zetten en laten klanten maximaal drie pakken per keer kopen. De babymelk die uit de Nederlandse winkels wordt gehaald, mag officieel niet naar China, omdat verpakking en inhoud niet voor de Chinese markt is gemaakt. Bedrijven als FrieslandCampina en Danone investeren in de productie om om op een reguliere manier aan de vraag uit China te voldoen.

Bron: Volkskrant / FoodHolland