Nederlanders nemen de tijd voor hun eerste kopje koffie

26-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

Amsterdam – Uit onderzoek van Nespresso blijkt dat bijna de helft (43%) van de Nederlanders de eerste kop koffie al vroeg in de ochtend drinkt, bij of zelfs nog voor het ontbijt. En dat doen ze graag in alle rust: 61 procent neemt hier echt even de tijd voor. Smaak is de voornaamste reden waarom men koffie drinkt (83%), maar voor velen is het ook een manier om op gang te komen (37%). Daarom heeft Nespresso zijn assortiment Grand Crus aangevuld met een nieuwe koffiesmaak om de dag perfect mee te beginnen: Linizio Lungo. Vanmorgen presenteerden Nespresso en cultuurhistoricus Herman Pleij in Amsterdam feiten en cijfers over de ontwikkeling van ochtend(koffie)rituelen in Nederland en de opvallendste uitkomsten van het onderzoek.

 

Verschillende ochtendtypes
De één neemt een uitgebreide kop koffie en leest de krant, de ander neemt een snelle douche en racet de deur uit; iedereen heeft een ander ochtendritueel. Slechts 19 procent van de mensen noemt zichzelf een echt ochtendmens, maar wat zijn de ochtendtypes van Nederland? Hoewel de maatschappij steeds sneller gaat, typeren de meeste Nederlanders zich ’s ochtends als het type ‘Lekker relaxed’ (54%). Hierna volgt het type ‘Opstartprobleem’ (26%) en verrassend op de laatste plek het type ‘Druk, druk, druk’ (20%). Overigens ligt dit anders als alleen gekeken wordt naar ouders met kleine kinderen. Binnen deze groep mensen blijkt ineens bijna de helft (46%) te moeten haasten om op tijd de deur uit te komen…

Generatiekloof binnen de ochtendrituelen
Iedereen heeft een ander ochtendritueel, maar uit onderzoek blijkt dat ochtendrituelen ook leeftijdsafhankelijk zijn. De generatiekloof tussen jong en oud uit zich dus al vroeg in de ochtend. In lijn met het moderne digitale tijdperk, blijken jongeren nadat ze wakker worden al snel naar hun telefoon te grijpen. Het checken van hun berichten, ook op social media, behoort voor het merendeel tot het vaste ochtendritueel. Ouderen laten hun telefoon echter links liggen en kiezen er juist voor de ochtend te beginnen met het lezen van de krant (62%).

Nederlander zoekt intelligente koffiepartner: Mark Rutte en Eva Jinek in trek
Dat Nederlanders tijdens de koffie maar al te graag een intelligent gesprek voeren, blijkt wel uit de keuze met welke BN-er ze een kop koffie zouden willen drinken: minister president Mark Rutte (10%) en journaliste Eva Jinek (13%) worden door een groot deel van de respondenten dé perfecte mannelijke en vrouwelijke gesprekspartner tijdens de koffie genoemd. Maar ook gezellige partners als Linda de Mol (13%) en Lieke van Lexmond (9%) mogen best een keer op de koffie komen.

Ochtend (koffie) rituelen door de jaren heen

Herman Pleij heeft vanuit zijn achtergrond als cultuurhistoricus de Nederlandse ochtend(koffie)rituelen door de jaren heen onderzocht. Deze zijn in de laatste jaren enorm veranderd, ook wat betreft het tijdstip van het eerste kopje koffie. Waar Juffrouw Jannie vroeger om 10 uur ‘s ochtends de eerste koffieronde deed, kan men nu nauwelijks een vergadering starten zonder een kopje koffie. Herman Pleij zegt over deze ontwikkeling: “Waar koffiedrinken decennia lang pas vanaf 10 uur werd gedaan, is dit moment in de afgelopen 20 jaar steeds verder naar voren geschoven. Koffiedrinken maakt steeds meer deel uit van het Nederlandse ochtendritueel en gebeurt tegenwoordig heel vaak nog voor of tijdens het ontbijt. Dit sluit goed aan bij het mondialiseringsverschijnsel; een trend die zich aan het doorzetten is.”

Morgenstond heeft goud in de mond
Linizio, afgeleid van het Italiaanse inizio – begin of aanvang – verwijst naar het begin van de dag. Een moment vol verwachting en nieuwe kansen. De zachte en volle smaak van Linizio Lungo – intensiteit 4 – maakt deze Lungo de perfecte koffie om je dag mee te beginnen. Een kop Linizio, gebrand uit pure Zuid-Amerikaanse Arabica-bonen, is geweldig in combinatie met én zonder melk. Zo zorgt deze uitzonderlijke Grand Cru voor elke ochtendpersoonlijkheid voor een karakteristieke start van de dag.

Exclusieve melange
Net als het tijdstip van de dag dat als inspiratie diende voor deze Grand Cru, heeft de Linizio Lungo-capsule de warme oranje kleur van de opgaande zon. Nespresso toont wederom al zijn talent op het gebied van koffie-innovatie met de onthulling van deze nieuwe melange van pure Arabica-bonen van topkwaliteit uit Zuid-Amerika. Het resultaat is een evenwichtige en zachte koffiesmaak. Koffie-experts van Nespresso hebben bij het maken van de Linizio Lungo de koffiesoorten afzonderlijk gebrand. Dit heeft als voordeel dat alle rijke aroma’s van de soorten goed naar voren komen. In het bijzonder versterkt dit de graan- en moutachtige noten van de uit Brazilië afkomstige Bourbon-koffiebonen in deze exclusieve melange. Liefhebbers van koffie met melk zullen ontdekken dat deze uitzonderlijke Grand Cru in combinatie met melk nog vollere, gekaramelliseerde accenten onthult zonder zijn gebrande karakter te verliezen.

De Grand Cru Linizio Lungo zal deel uitmaken van het permanente Lungo-assortiment van Nespresso. En net als de restvan de Lungo-koffies, is deze geschikt voor een kop van 110 ml.

Linizio Lungo is via de Nespresso Boutiques, telefonisch via 0800–0222320 of online te bestellen via www.nespresso.com. Een etui van 10 capsules kost € 3,70.