Nederlanders massaal grens over voor wijn

19-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

AMSTERDAM – Steeds meer Nederlanders kopen hun wijn in het buitenland. Dit geldt vooral voor consumenten in de grensstreek. Op deze manier omzeilen ze de hogere Nederlandse accijns op alcohol. Supermarkten in de Nederlandse grensstreek zien hierdoor veel omzet naar collega-supers in het buitenland gaan.
 
 

Dit blijkt uit onderzoek van Trendbox, in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn. Doordat de Nederlandse consument steeds meer wijn in het buitenland koopt, loopt de Nederlandse schatkist jaarlijks 86 miljoen euro mis. Ook leiden de verschillen in accijnstarieven tot accijnsfraude. De Nederlandse wijnhandelaren roepen de politiek op om actie te ondernemen. In Nederland betaalt de consument 83 eurocent accijns per liter stille wijn. Daar komt nog btw overheen. In Duitsland wordt geen accijns op stille wijn geheven. Daarmee wordt het aantrekkelijk om wijn over de grens te kopen, met negatieve economische effecten voor de Nederlandse wijnhandelaren én de schatkist tot gevolg.

Inkomstenderving
Ruim 30 procent van de Nederlanders die wel eens wijn koopt, blijkt dat met regelmaat in het buitenland te doen. De totale waarde van de wijnaankopen in het buitenland wordt geschat op ruim 300 miljoen euro. Over dit geld ontvangt de Nederlandse overheid geen accijns en geen btw. Hierdoor loopt de schatkist jaarlijks ruim 86 miljoen euro mis.

Extreme verschillen
Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW, reageert geschrokken: “De omvang van deze legale grensverkopen is nog veel groter dan wij hadden verwacht. Dit is een direct gevolg van de extreme verschillen in accijnstarieven op wijn tussen Nederland en met name Duitsland. De Nederlandse importeurs en winkeliers zijn in de eerste plaats de dupe, maar de overheid schiet zichzelf hiermee ook in de voet! Bovendien weten we dat het niet blijft bij wijnaankopen, maar dat ook meteen andere boodschappen in het buitenland worden gedaan.”

 

Bron: Levensmiddelenkrant