Monsanto wint rechtszaak patentbescherming ggo-zaden

18-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat een landbouwer uit de staat Indiana het patent van Monsanto schond door voedersoja te gebruiken als zaaizaad zonder daarvoor een vergoeding te betalen aan het bedrijf. Volgens Monsanto stond de bescherming van innovatie – in dit geval genetisch gemodificeerde Roundup Ready soja – door patenten op het spel.


Samen met het aankopen van zaaizaad van een Monsanto-sojavariëteit heeft de 75-jarige landbouwer Vernon Hugh Bowman een contract getekend dat hem verbood sojabonen na de oogst te behouden om opnieuw als zaaizaad te gebruiken. Hij was met andere woorden verplicht om elk jaar Monsanto-zaad aan te kopen bij een officiële zaadhandelaar.

De landbouwer voerde voor de rechtbank onder meer aan dat hij met zijn bescheiden activiteiten nooit het monopolie van Monsanto kon doen wankelen. Maar net zoals de lagere rechtbanken, stelde het Hooggerechtshof Monsanto in het gelijk. Het bedrijf heeft miljoenen dollars geïnvesteerd in het perfectioneren van sojabonen tegen het herbicide Roundup, maar kreeg vanwege Bowman geen enkele tegemoetkoming voor de ontwikkeling en vermeerdering van Roundup-resistente zaden.

 

Lees hier het volledige artikel op de site van VILT.be