Minister Kazakhstan bezoekt Food Valley Expo

24-10-2013 \\ Innofood nieuws

 
De landbouwminister van Kazahkstan Assylzhan Mamytbekov heeft donderdag 24 oktober de Food Valley Expo bezocht. De Expo vond dit jaar voor de negende keer plaats.
 
De landbouwminister Mamytbekov is buitengewoon geïnteresseerd in Nederlandse innovaties en technologieën en het Food Valley NL concept en was daarom een paar dagen in Nederland om een aantal bedrijven én de Food Valley Expo te bezoeken.
 De landbouwminister samen met Roger van Hoesel, directeur Food Valley NL.
  
‘Food Valley Kazakhstan’
“De gouden driehoek van kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven zoals dat in Nederland wordt gehandhaafd spreekt mij enorm aan. In Kazakhstan is nog enorme potentie in de agrifoodsector. Een 3-4 maal groter exportvolume van agrarische producten voedingsmiddelen over 10 jaar is mijn doel en betere samenwerking door middel van een clusterorganisatie zoals Food Valley NL kan daar zeker bij helpen. Wij zijn daarom bezig met de eerste stappen om een soortgelijk Food Valley concept in Kazachstan op te zetten. We willen het wiel niet opnieuw uitvinden en daarom maken we kennis met hoe Nederland dit doet”, aldus de Minister.
 
Aardappels en zuivel
Op de Food Valley Expo bezocht de Minister onder andere de stand van NIZO food research en het veredelingsbedrijf Solynta. Mamytbekov: “Ik ben erg onder de indruk van Solynta dat met zijn technologie op een versnelde manier nieuwe aardappelrassen kan produceren. Dit zijn technieken die voor Kazakhstan zeer interessant zijn. Ons land heeft veel droge gebieden. Een aardappelras dat goed gedijt in deze regio’s is bijvoorbeeld een kans om de agrifoodsector een push te geven. Ook ben ik onder de indruk van de kennis die Nederland heeft op het gebied van zuivel.”