Minder snacken en snoepen met Mijn Doel

20-01-2014 \\ Innofood nieuws


Voedselverleidingen de baas met nieuwe tool Voedingscentrum

Veel mensen zouden best wat minder willen snacken en snoepen, maar onze omgeving werkt niet zo mee. Overal worden we verleid om te eten. Het Voedingscentrum ontwikkelde daarom Mijn Doel. Deze tool geeft mensen inzicht in hun snackgedrag en biedt handvatten om beter om te gaan met moeilijke momenten.
 
Deze derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn: Blue Monday. Het is donker en alle goede voornemens zouden mislukt zijn. Maar met Mijn Doel geeft het Voedingscentrum iedereen een herkansing. Tijd om de goede voornemens weer op te pakken, maar nu op een positieve manier, die naadloos aansluit bij de eigen leefwereld.
 
Hoe werkt de tool?
De tool bestaat uit drie stappen. Met een gratis account van Mijn Voedingscentrum heb je toegang tot Mijn Doel. Eerst activeer je Mijn Doel en hou je een week lang een eetdagboek bij in Mijn Eetmeter. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je nu vragen over de situatie waarin je deze at. Zo krijgen mensen inzicht in waarom, waar en wanneer ze eigenlijk snoepen.

Hierna ga je een doel opstellen. Je gebruikt hierbij de gegevens uit het eetdagboek, die Mijn Doel voor je verzamelt. De derde stap is het uitvoeren. Via Mijn Doel kun je je voornemen monitoren. De tool kijkt na een week hoe het gaat en geeft eventueel suggesties om je voornemen wat aan te passen.

 
Wetenschappelijk onderbouwd
Het Voedingscentrum heeft voor de ontwikkeling van de tool gebruik gemaakt van de kennis van het Selfregulation Lab van Universiteit Utrecht. Zij doen onderzoek naar hoe mensen hun eetgedrag het beste kunnen veranderen en waar een goed voornemen aan moet voldoen. Mijn Doel wordt dit voorjaar geëvalueerd en zo nodig verbeterd op basis van de uitkomsten van het onderzoek.
 
Over Mijn Voedingscentrum
Op Mijn Voedingscentrum staan alle tools van het Voedingscentrum verzameld op één site. Met een gratis persoonlijke inlog kunnen consumenten onder andere een eetdagboek bijhouden met Mijn Eetmeter, hun gewichtsverloop bijhouden en krijgen ze advies over hoe ze hun eetpatroon kunnen verbeteren. Daarnaast staan er onder andere gezonde recepten op, kun je per product opzoeken wat het bewaaradvies is en testen hoe duurzaam je eetpatroon is.