Minder bittere stevia met extractietechnologie

09-10-2013 \\ Innofood nieuws

Phytonext heeft een extractietechnologie in proeffase die het mogelijk maakt om de natuurlijke zoetstoffen uit stevia in één stap te ontdoen van vrijwel alle bittere bijsmaak. In steviablaadjes zitten zoetstoffen die tussen de 100 en 450 keer zoeter zijn dan suiker, maar geen calorieën bevatten. Helaas bevatten ze ook bitterstoffen die de toepasbaarheid bemoeilijken.  

De meeste producenten gebruiken op dit moment een methode waarbij wordt geprobeerd de zoetheid te extraheren zonder de bitterheid mee te krijgen. Dit lukt niet honderd procent. Phytonext doet precies het tegenovergestelde: de technologie haalt in één stap de bitterheid uit steviablaadjes. De stevia is volgens het bedrijf na Phytonext-extractie exact hetzelfde, zij het dat de bitterheid er grotendeels uit is. De stevia kan direct gebruikt worden als natuurlijk ingrediënt of als grondstof dienen om alsnog de zoete componenten eruit te halen. Dit laatste heeft als voordeel dat het risico dat er bittere componenten meekomen minimaal is. Uit blinde smaaktesten waarbij stevia zonder en met Phytonext bewerking geproefd zijn, bleek dat er een significant verschil was in bitterheid, meldt Phytonext.

Het bedrijf is nu van plan een consortium van bedrijven op te zetten op Europees niveau voor een samenwerking van teelt en verwerking tot distributie. Voor die tijd zullen er nog op grote schaal testen uitgevoerd gaan worden met Phytonexts industriële faciliteit (gereed in 2014 Q1).

Bron: Stichting PAVO