Milieudefensie en JMA maken bezwaar bij YouTube tegen censuur

06-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Amsterdam – Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief maken bezwaar bij YouTube nadat het online videokanaal een parodie op de reclamecampagne van FrieslandCampina offline haalde. De reclamemakers dreigden eerder met juridische stappen. Nadat de milieuorganisaties te kennen gaven hun filmpje online te houden is YouTube opgedragen de film te verwijderen. De video was in korte tijd 10.000 keer bekeken. De milieuorganisaties willen met het filmpje het verhaal over de schadelijke sociale en milieugevolgen van het gebruik van Zuid-Amerikaanse soja in ons veevoer blijven vertellen en hebben de parodie daarom ook via andere videokanalen weer online gezet. De organisaties willen dat YouTube de film onmiddellijk weer online zet.
 
 

In een sprookjesachtige reclame van FrieslandCampina is te horen dat we in Nederland van melk kunnen genieten dankzij ‘het harde werk van de Nederlandse koe en boer.’ In een eigen versie van de reclame wijzen Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief erop dat de Zuid-Amerikaanse soja die aan dat Nederlandse melkvee wordt gevoerd om de melkproductie te verhogen, ontbreekt in dit schilderachtige beeld. In landen als Brazilië en Argentinië zorgen de sojaplantages voor het verdwijnen van regenwoud en voor het gebruik van heftig gif dat schadelijk is voor de lokale bevolking en natuur. Ook worden lokale boeren van hun land verdreven om ruimte te maken voor plantages.

Kijk hier voor de parodie: http://kleinehoefprint.nl/het-sprookje

Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief voeren een campagne om kaas met de naam ‘Kleine Hoefprint’ op de markt te krijgen waar de natuur in Zuid-Amerika niet door wordt aangetast. Al duizenden mensen hebben zo’n kaas besteld. Er hebben al diverse kaasmakers positief gereageerd op de bestelling.

 

Bron: Milieudefensie