Meten van smaakbeleving bepaalt kans op succes

18-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

Distributeur Worlée en ingrediëntenleverancier ASM Foods organiseerden onlangs een middag over de beleving van smaak door de consument. De centrale vraag was: hoe kun je betrouwbaar meten welke smaak de consument verkiest? Afhankelijk van de vraagstelling zal op een andere manier moeten worden gemeten.

‘Personen die zijn getraind in het proeven, mogen nooit bepalen of een product wordt geapprecieerd door de consument. Deze getrainde mensen worden enkel ingezet om objectieve evaluaties van producten te maken. Een representatief consumentenpanel is de beste groep om te bepalen of een product zal worden geaccepteerd en/of geprefereerd’, zei Sara de Pelsmaeker van de Universiteit Gent.

Of consumenten een smaak prefereren hangt van verscheidene factoren af. Zoals bijvoorbeeld de leeftijd, gevoeligheid voor smaak neemt namelijk af met de leeftijd. Ook het moment van consumptie is van belang, en de aanwezigheid van anderen. ‘Zoete producten worden geprefereerd wanneer mensen zich amuseren, zich vervelen of zich zorgen maken.’

De smaak kan nauwkeuriger worden gemeten door de subjectieve mens te vervangen door technologie. Die meet de biochemische factoren die de smaak bepalen. ‘Daarbij is het belangrijk om te onderkennen dat de meeste sensorische testen geen rekening met wat er in de mond gebeurt. De waargenomen smaak verandert naarmate een product langer in de mond is’, aldus Anne Marstein Andersen, werkzaam bij Dupont Danisco.

Bron: VMT