Met suppletie veel te doen aan tekorten van micronutriënten

10-02-2014 \\ Innofood nieuws

  
Het British Journal of Nutrition publiceerde een studie1 die resultaten uit verschillende voedselinname studies in Europa combineert. Deze studie geeft inzage in de inname van micronutriënten. En laat zien wat de bijdrage van voedingssupplementen is aan adequate inname van vitamines en mineralen.
In Europa verdienen vitamine D en de mineralen extra aandacht. De inname van deze stoffen is te laag, concluderen de onderzoekers. Van de meeste vitamines is de huidige inname voldoende.
 
Dit is de eerste keer dat voedselinname gegevens van een aantal Europese landen vergeleken worden om de bijdrage van voedingssupplementen aan de inname van micronutriënten in te kunnen schatten. Het blijkt dat in landen als Denemarken of Duitsland voedingssupplementen meer worden gebruikt dan in Nederland. De Nederlandse gegevens komen uit voedselconsumptiepeilingen van het RIVM2,3.
 
NPN heeft de Nederlandse innamegegevens vergeleken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH). In Nederland zien we hetzelfde beeld als in Europa, namelijk een te lage gemiddelde inname van mineralen en vitamine D. Daarnaast zien we in Nederland ook onvoldoende inname van vitamine B1. En dat terwijl ADH’s zijn vastgesteld om voor de gemiddelde bevolking deficiëntie ziektes te voorkomen. Diverse doelgroepen hebben baat bij hogere doseringen, die voor hen een meer optimale vitamine of mineraal status geeft4.
 
Er komen tekorten aan micronutriënten voor in Nederland. Daar is gezondheidswinst te behalen.
 
 

Tekorten in Nederland

 
Selenium
Selenium komt van nature voor in vis, gevogelte, vlees en granen. Het blijkt dat Nederlandse mannen en vrouwen minder selenium via hun basisvoeding binnen krijgen dan aanbevolen wordt. Aanvullend supplementengebruik zorgt er bij mannen voor dat ze gemiddeld voldoende selenium per dag binnen krijgen. Bij vrouwen zien we dat voedingssupplementen de gemiddelde inname van selenium met 9 procent doet stijgen, maar dit is nog steeds 17% minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 
Selenium heeft de werking van een anti-oxidant, wat betekent dat het vrije radicalen in het lichaam kan wegvangen. Selenium is ook betrokken bij veel andere processen in het lichaam, waaronder de werking van het immuunsysteem en de aanmaak van spermacellen. De voeding aanvullen met extra selenium kan zinvol zijn ter ondersteuning van het immuunsysteem.
 
In Denemarken, een land waar meer voedingssupplementen worden gebruikt, is de inname van selenium uit de basisvoeding door vrouwen onvoldoende. Gemiddeld krijgen de vrouwen 40% minder selenium binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als gekeken wordt naar de inname van selenium uit de voeding, aangevuld met voedingssupplementen zien we een verdubbeling. Met aanvullend gebruik van voedingssupplementen lijken de tekorten aan selenium in Deense vrouwen opgeheven.
 
IJzer
Bij zowel vrouwen als mannen zien we milde tekorten aan het mineraal ijzer. Gebruik van voedingssupplementen verbetert de gemiddelde inname een beetje, maar nog niet voldoende om de aanbevolen dagelijkse inname te behalen. Bij vrouwen is het tekort groter dan bij mannen. Vooral bij vrouwen tussen de 19 en 30 jaar, de vruchtbare leeftijd. Dit terwijl tijdens zwangerschap de ijzerbehoefte verhoogd is door de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het kind.
 
IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Bij tekort aan ijzer in de voeding kun je je moe voelen, omdat elke cel in je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. IJzer speelt verder een rol bij tal van andere processen in je lichaam, bijvoorbeeld in je immuunsysteem, hersenen en lichaamscellen. Het lichaam neemt ijzer uit dierlijke producten zoals vlees beter op dan uit plantaardige producten zoals volkoren brood.
 
Magnesium
Gemiddeld krijgen vrouwen maar 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen. Gekeken naar de data van supplementengebruikers zien we hierin geen verbetering. Dit kan betekenen dat er weinig magnesium supplementen gebruikt worden door vrouwen. Dit terwijl magnesium betrokken is bij veel verschillende processen in ons lichaam. Magnesium is een goede ontspanner voor ons spierweefsel. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport, maar heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd. Ook is magnesium belangrijk bij de energieproductie, zenuwfunctie en bot- en gebitsvorming. Magnesium lijkt ook goed voor de bloeddruk en bloedcirculatie en voor de overdracht van zenuwprikkels.
 
Vitamine B1
Ondanks dat de onderzoekers concluderen dat de huidige inname van vitamines in Europa voldoende is zien we dat Nederlandse mannen en vrouwen gemiddeld gezien te weinig vitamine B1 binnen krijgen. Mannen en vrouwen halen maar de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 uit de basisvoeding. Het zit in graanproducten, brood, aardappelen, groente en vlees.
 
Met het huidige supplementengebruik stijgt de gemiddelde inname vitamine B1 met maximaal 10%. Nog niet voldoende om tekorten te voorkomen. Vitamine B1 is van belang bij de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel voor energie. Extra vitamine B1 kan helpen bij concentratie. Vitamine B1 is betrokken bij de energievoorziening van de hersenen, het hart en de zenuwen.
 
Ook in andere Europese landen zien we tekorten aan vitamine B1. Vitamine B supplementen gebruik in Denemarken en Engeland blijkt succesvol. Bij vrouwen zien we de gemiddelde inname respectievelijk met 95% en 42% stijgen en hiermee overeenkomen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Bij mannen stijgt de inname van vitamine B1 ook noemenswaardig door supplementengebruik, met 62% dan wel 32%. Maar voor mannen is het nog niet voldoende om de aanbevolen hoeveelheid te behalen.
 
Referenties
1             Mensink GB, Fletcher R et al. (2013) Mapping low intake of micronutrients across Europe. Br J Nutr. 2013 Aug;110(4):755-73. doi: 10.1017/S000711451200565X.
2             Ocke´ MC, Hulshof KFAM & van Rossum CTM (2005) The Dutch National Food Consumption Survey – 2003. Methodological issues. Arch Public Health 63, 227–241.
3             Anonymous (1998) Zo eet Nederland: resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1997–1998 (The Dutch Diet: Results of the Food Consumption Survey 1997–1998). The Hague: Voedingscentrum.
4             NPN artikel: Actuele vragen over hooggedoseerde voedingssupplementen. 19 december 2013