Met nieuw woord-/beeldmerk ‘Kaas van de boerderij’ maximale herkenbaarheid en echtheidsgarantie

10-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

                   
 
Het nieuwe woord-/beeldmerk ‘Kaas van de boerderij’ zorgt ervoor dat voortaan alle kaas die in Nederland op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen, geiten of buffels, als zodanig herkenbaar en traceerbaar is. Het unieke tonnetjesmodel van het zogenaamde kaasmerk dat bij de bereiding op de kaas wordt gelegd, biedt garantie voor echte boerderijbereiding. Tot heden was dit tonnetjesmodel uitsluitend beschikbaar voor Boerenkaas. Boerenkaas is kaas die door de Europese Unie erkend is als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Uitsluitend kaas die bereid is zoals in het GTS-dossier beschreven, mag de naam Boerenkaas dragen.
 
Daarnaast komen er steeds meer andere speciaalkazen beschikbaar: een diversiteit aan ambachtelijke kazen, met zorg en toewijding op de boerderij door de boer(-in) bereid. Kazen die getuigen van het sterke innovatieve vermogen van de branche van zelfkazende boeren.  Met het nieuwe collectieve woord-/beeldmerk ‘Kaas van de boerderij’ biedt de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders zelfkazende boeren nu ook de mogelijkheid een kaasmerk op de nieuwe Nederlandse speciaalkazen aan te brengen. Boerenkaas staat voor traditie, die niet verloren mag gaan. ‘Kaas van de boerderij’ staat, geworteld in die traditie, voor vernieuwing van het ambacht van ‘zelfkazen’. Met Boerenkaas en ‘Kaas van de boerderij’ samen, beiden herkenbaar aan een eigen kaasmerk in tonnetjesmodel, wordt tegemoet gekomen aan de veelzijdige vraag vanuit de consument.
 
‘Kaas van de boerderij’: verscheidenheid in aanbod, uniek dankzij de bereiding op de boerderij
‘Kaas van de boerderij’ staat voor innovatie. Innovatie in processen, maar ook in product. Een mooi voorbeeld van procesinnovatie is de toegepaste warmtebehandeling van de melk in de kaasbereiding. Voor de traditionele Boerenkaas geldt, dat de melk die gebruikt wordt als grondstof voor de kaasbereiding niet mag worden verhit boven de 40 graden; dit is rauwe melk. Voor Nederlandse fabriekskaas geldt dat deze altijd is gepasteuriseerd: de melk wordt verhit op 72 graden of hoger. Daar tussenin is er de mogelijkheid van thermiseren: bij thermiseren wordt de melk verwarmd boven de 40 graden, maar blijft de temperatuur onder de 72 graden. Deze vorm van warmtebehandeling, die al veel langer gebruikelijk is in landen als Italië, Frankrijk en Zwitserland, is zeer geschikt voor de bereiding van kazen met een unieke, bedrijfsspecifieke en toch constante smaak. Voorbeelden van mooie specialiteiten uit die landen zijn de Parmigiano Reggiano, de Comté en de Gruyère. In Nederland is de methode van thermiseren op de boerderij betrekkelijk nieuw en biedt daarmee mogelijkheden voor nieuwe specialiteiten van eigen bodem. Waar de smaak van Boerenkaas niet alleen per boerderij, maar ook bijvoorbeeld per seizoen kan verschillen, biedt kaas van gethermiseerde melk meer stabiliteit in die smaak. Liefhebbers van echte Boerenkaas kiezen heel bewust voor de volle, krachtige en unieke smaak van rauwmelkse kaas en/of de charme van de variatie in de smaaksensatie, waar anderen voorkeur hebben voor kaas die een warmtebehandeling heeft gehad en die constanter is van smaak. Ook is er ‘Kaas van de boerderij’ van rauwe en gepasteuriseerde melk verkrijgbaar. Zo kan elke consument voortaan heel bewust een heel specifieke keuze maken: voor Boerenkaas, herkenbaar aan de aanduiding ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en ‘rauwmelks’, of voor ‘Kaas van de boerderij’, waarop de toegepaste warmtebehandeling (‘gepasteuriseerd’, ‘gethermiseerd’ of ‘rauwmelks’) duidelijk vermeld staat.
Een ander voorbeeld van procesinnovatie is het gebruik van microbieel (en dus vegetarisch) stremsel. Dit type stremsel is volgens het GTS-dossier niet toegestaan voor Boerenkaas, terwijl er wel vraag is naar vegetarische ambachtelijke kaas.
 
En dan is er nog een toenemend aanbod van allerlei andere innovaties. Te denken valt aan (al dan niet rauwmelkse) kazen van de boerderij met een andere vorm dan de traditionele Leidse, Goudse of Edammer modellen, kazen met een onderscheidende (kleur van de) korst, roodbacterie kazen, wit- of blauwschimmelkazen, etc. Vernieuwende kazen dus, allen ambachtelijk op een boerderij in Nederland bereid, met de melk van (grotendeels) de eigen (buffel-)koeien, schapen en/of geiten.
 
Bond van Boerderij-Zuivelbereiders: voor alle zuivel die echt op de boerderij bereid is
Van de 20.000 boeren met melkvee zijn er nog minder dan 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken. Bijna altijd gaat de melk van de koeien, geiten en schapen naar de fabriek. Daar wordt de melk gemengd met de melk van veel andere boerderijen en verder verwerkt. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders zet zich in voor boeren die (een deel van) de melk niet afleveren aan de fabriek, maar er op hun eigen boerderij zuivelproducten van maken.
 
De producten zijn herkenbaar aan:
·         de aanduiding ‘Boerenkaas’ met bijbehorend GTS-kaasmerk (tonnetjesmodel);
·         het nieuwe woord-/beeldmerk ‘Kaas van de boerderij’ (zie afbeelding);
·         het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel, dat niet alleen voor kaas, maar ook voor bijvoorbeeld boerenkarnemelk, boerenyoghurt en boerenboter beschikbaar is.
 
Voor alle producten geldt dat er strenge eisen en controles zijn, onder andere voor kwaliteit en hygiëne. De producten zijn te koop in boerderijwinkels, speciaalzaken, op (streek-)markten en in supermarkten. Ook in de horeca en in bedrijfsrestaurants kiest men steeds vaker bewust voor boerderijzuivel.
 
Verantwoord genieten
Echte Boerderijzuivel staat voor genieten van eerlijke, pure en smaakvolle producten. En voor verantwoord genieten, omdat de boer en boerin garant staan voor de zorgvuldige wijze waarop zij omgaan met hun dieren, het milieu en het landschap rond de boerderij. Bovendien is (boerderij-)zuivel een gezonde keus dankzij de rijkdom aan voedingsstoffen. Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl.