Met dagboek binnen 3 weken 20% minder voedselverspilling

10-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Huishoudens die in een dagboek bijhouden hoeveel eten ze weggooien en actief gestimuleerd worden om verspilling te beperken, brengen hun voedselverspilling binnen 3 weken met gemiddeld 20% terug. Dat blijkt uit een proef met Food Battles in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek. Meer resultaten uit de Food Battle worden op 11 april door Wageningen UR gepresenteerd op het Gemeentelijk Afval Congres in Amersfoort. De onderzoekers zijn van plan meer FoodBattles te initiëren, in binnen- en buitenland.

Veel huishoudens die de strijd tegen voedselverspilling aangingen, gaven vooraf aan zich al zeer bewust te zijn van voedselverspilling. Toch wisten zij hun voedselverspilling tijdens de drieweekse Food Battle met 20% te reduceren. In een afvaldagboek hielden 62 huishoudens met 150 volwassenen en 55 kinderendagelijks bij hoeveel voedsel ze weggooiden. Daarmee werd het voor huishoudens inzichtelijk hoeveel ze daadwerkelijk weggooiden.

Bij lokale supermarkten werden concrete tips verstrekt om voedselverspilling te voorkomen. Zo werden de deelnemers geholpen hun koop-, kook- en bewaargedrag aan te passen. Ze leerden bijvoorbeeld dat ‘Tenminste Houdbaar Tot’, een kwaliteitsgarantie afgegeven door de producent, niet betekent dat voedsel na die datum niet meer veilig is.

Ook kregen ze advies over het maken van boodschappenlijstjes, het bepalen van de portiegrootte van maaltijden, de beste plek in de koelkast om eten te bewaren en wat te doen met restjes. Te veel koken bleek de belangrijkste bron van voedselverspilling. Door kliekjes te bewaren, in plaats van restjes uit de pannen in afvalemmers te legen, zou bijna 4% minder voedsel verspild kunnen worden.

De Food Battle is uitgevoerd in samenwerking met Albert Heijn in Lochem en Apeldoorn, C1000 en Coop Supermarkten in Apeldoorn en Jumbo in Brummen en Eerbeek. Het initiatief werd gesteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Rijkswaterstaat Leefomgeving, het ministerie van Economische Zaken, GreenCook, Rabobank Graafschap-Noord, de provincie Gelderland en Elan expertisecentrum.

Zie voor meer informatie over de Food Battle de website www.foodbattle.nl.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research