Mensen ruiken verschil tussen vetarm en vetrijk voedsel

31-01-2014 \\ Innofood nieuws

Mensen ruiken verschil tussen vetarm en vetrijk voedsel. Onderzoekers van de afdeling Humane voeding van de Wageningen Universiteit en het Amerikaanse Monell-centrum stelden dat vast door proefpersonen geblinddoekt aan glazen melk met een verschillend vetgehalte te laten ruiken. Ze publiceerden onlangs over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE. De bevindingen van de onderzoekers kunnen mogelijk van waarde zijn bij het bestrijden van overgewicht bijvoorbeeld door de verantwoordelijke geurcomponent aan lightproducten toe te voegen.

In de proef lieten de onderzoekers proefpersonen ruiken aan glazen met magere, halfvolle of volle melk. In de praktijk konden de deelnemers in meer dan de helft van gevallen het verschil waarnemen. En naarmate het vetgehalte meer uiteen liep, werd er vaker correct gekozen. Zo vonden de deelnemers in twee van de drie gevallen de goede melk wanneer ze de keuze hadden tussen magere en volle melk. De tests met magere en halfvolle melk, of halfvolle en volle melk leverden niet altijd een significant resultaat op. Voor het resultaat bleek het niet uit te maken of mensen normaal veel of weinig melk dronken. En ook overgewicht had geen invloed.

De bevindingen van de onderzoekers kunnen mogelijk van waarde zijn bij het bestrijden van overgewicht bijvoorbeeld door de verantwoordelijke geurcomponent aan lightproducten toe te voegen. Daartoe moet nog wel de vluchtige stof worden ontdekt waarmee het vet wordt geroken. Aanvullend onderzoek zal daar op gericht moeten worden. Gehele vetmoleculen zijn volgens de onderzoekers niet de bepalende factor voor het waargenomen geurverschil. Deze moleculen zijn daarvoor te zwaar en groot.

Bron: Resource – Wageningen /FoodHolland