Meer voedselschandalen door dalende marges’

14-01-2014 \\ Innofood nieuws

NIEUWVEEN – De dalende marges van voedselleveranciers kunnen voedselschandalen in de hand werken. Een en ander is het gevolg van de groeiende macht van supermarktketens en inkooporganisaties ten opzichte van de voedselindustrie.

Dat zeggen Maarten Vijverberg en Daan Haeck van managementbureau BoerCroon, op basis van een onderzoek onder honderd niet-beursgenoteerde voedselleveranciers, in het FD. De marges van de Nederlandse voedselindustrie zijn tussen 2009 en 2012 terug gelopen van 4,4 procent naar 3,1 procent. Over 2013 daalde de marge volgens verwachting naar minder dan 3 procent. BoerCroon ziet een relatie tussen het aantal voedselschandalen en de druk die de industrie voelt. Als belangrijktse oorzaak wordt gewezen op de steeds zwakkere onderhandelingspositie van leveranciers ten opzichte van de grote drie supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Superunie.

Asbest
Diverse voedselschandalen passeerden de afgelopen jaren de revue. Vorige week kwam daar het asbest-issue in bakkerijen bij. Deze week maakt Zembla bekend dat bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) van 2000 tot 2011 38 meldingen zijn binnengekomen van bakkers die asbestkanker hebben gekregen. Volgens Zembla blijkt uit de cijfers van IAS dat er tientallen bakkers kanker hebben gekregen van verouderde ovens, waarin asbest is verwerkt als isolatiemateriaal.

 

Bron: FD / Zembla / Levensmiddelenkrant