Meer begrip op de productievloer – Bolletje deelnemer Taalakkoord

05-12-2017 \\ Over onze leden

Tijdens de conferentie Doe mee(r) met Taal op 20 november jl. in de Meervaart in Amsterdam waar meer dan 600 vertegenwoordigers van bedrijven, opleidingsinstituten en instellingen aanwezig waren ontving Eveline van Dijk van Bolletje het certificaat van deelname aan het Taalakkoord / Tel mee met Taal.

Bolletje  is volop in ontwikkeling. Zaken als voedselveiligheid en robotisering vragen erom dat medewerkers bijblijven in kennis en vaardigheden. Elkaar begrijpen is daarbij een absolute voorwaarde. Een taaltraining voor medewerkers die onvoldoende Nederlands spreken moet soelaas bieden. “Voor de veiligheid in het bedrijf is het een must dat je Nederlands spreekt”, zegt Eveline van Dijk, HR-adviseur bij Bolletje. “Werken wordt ook leuker, gesprekken gaan makkelijker.” Over een aantal maanden moet iedereen een module maken op een pc over kwaliteit en veiligheid. Die is verplicht, maar toch ontbreekt vaak een gevoel van urgentie. “Medewerkers vinden het moeilijk dat er nieuwe kennis en vaardigheden van ze worden verwacht. Het zal wel zo’n vaart niet lopen, denken ze, maar ze moeten echt een toets doen om op de productievloer te mogen blijven.”

Heeft Van Dijk nog tips voor collega’s? “Het helpt om een doel te verbinden aan het leren van de taal, dat geeft perspectief. Aan het eind van de training moet je een test doen die uitwijst of er eventueel nog meer opleiding nodig is. Ook directe collega’s die wél Nederlands spreken helpen mee. Door rustig te luisteren en duidelijk te spreken.”

De opleiding bij Bolletje wordt uitgevoerd door Groeipunt, onderdeel van AOC Oost en wordt gesubsidieerd d.m.v. de Subsidieregeling Tel mee met Taal.

 

Bron: (deels) Magazine on the spot