‘Logische keuze voor scharrelkippen’

10-10-2017 \\ Over onze leden

Toen Marc en Annet ten Velde het 70-jarig familiebedrijf overnamen, wilden ze graag zo duurzaam en gezond mogelijk kippen gaan houden.

Van 9 tot en met 19 oktober 2017, vindt Dutch Agri & Food Week 2017 plaats. Deze week is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de vooraanstaande Nederlandse Agri & Food sector. Na de VS is Nederland de grootste exporteur van producten uit deze bedrijfstak. In deze week staan bedrijven uit de regio Oost, die aansluiten bij het thema ‘good food, beter world’, in de schijnwerpers. Astrid Kühlkamp van FoodMarketing4u vertelt over bedrijven met een goed verhaal.

 

 

‘De logische keuze voor scharrelkippen’

Toen Marc en Annet ten Velde het 70-jarig familiebedrijf overnamen, wilden ze graag zo duurzaam en gezond mogelijk kippen gaan houden. In die tijd nog redelijk revolutionair en wat ‘alternatief’. Ondertussen lijkt het draagvlak, voor wat nu ‘Veldhoeve Kip’ heet, sterk te zijn verbeterd.

 

Consumenten willen geen halve informatie

“Het gebruiken van antibiotica stond ons tegen omdat er ook al in onze begintijd veel om te doen was. De reguliere kippenhandel heeft zich daar echter, zeker in die tijd, niet zoveel van aangetrokken. Nu de laatste jaren de term plofkip is ingeburgerd, is er meer beweging in de sector gekomen. Consumenten van nu willen veel meer weten van de leefomstandigheden van dieren en nemen geen genoegen met halve informatie”, is onze indruk.”

 

Antbioticavrije kip

“Door de kritische consument tegemoet te komen, zijn we begonnen met antibioticavrije kip én hebben we besloten om de hele keten van het opfokken van ouderdieren en broeden tot en met opfokken naar ons bedrijf te halen. Zo hebben we zelf veel meer grip op de omgevingsfactoren van de pluimveehouderij. Van nature houdt een kip niet van tocht en is de vrije uitloop of het biologisch houden niet persé het diervriendelijkst. Om die reden en om beter grip te houden op dierziekten en vervuiling (denk aan dioxine in het vrije milieu) hebben we heel bewust voor scharrelkippen gekozen.”

 

Kip het duurzaamst onder de vleessoorten

Inmiddels is ook bij een groter publiek bekend dat kip, onder de vleessoorten, het meest duurzaam is. Dit komt omdat er relatief weinig water, energie en voer nodig is voor een kilogram kippenvlees. Daarnaast pleit bijvoorbeeld het Voedingscentrum er qua gezondheid voor, om i.p.v. rood vlees wat vaker gevogelte te eten. “Mensen blijven nu eenmaal de smaak van vlees erg waarderen en daar willen we graag iets aan bijdragen”, aldus Marc en Annet ten Velde.

 

Veel animo bij klanten

Zowel horecabedrijven als ook de grotere foodondernemingen weten de weg naar Veldhoeve te vinden. Waar eerder al Johma Salades koos voor Veldhoeve kip in de boerenkipsalade, heeft nu ook vleesbedrijf Bolscher voor Veldhoeve kip gekozen in een nieuw productconcept.

 

In het Meat Your Veggies assortiment, dat in samenwerking met FoodMarketing4u is ontwikkeld, wordt in de 50% vlees en 50% groenten producten, o.a. Veldhoevekip gebruikt. Door zowel de toevoeging van groenten als Veldhoeve kip wordt maximaal op smaak én duurzaamheid ingezet voor een betaalbare prijs. “Wij dragen op die manier heel graag bij aan smakelijk verduurzamen van eetpatronen”, zeggen Marc en Annet ten Velde