Landbouw en imkers werken samen in Heino

02-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
 
 
 

Loonwerkbedrijven, agrariërs en de Bijenvereniging Heino gaan samenwerken om de bijenstand in de regio in stand te houden.

De drie partijen gaan met elkaar afstemmen wanneer een gewasbeschermingsmiddel wordt toegepast op grasland. Imkers die in de omgeving van het betreffende perceel bijenkasten hebben staan, kunnen dan op die dag de kasten dichthouden.

Vreemde geur
Hoewel het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot het minimum is teruggebracht, valt volgens de boeren vaak aan het toepassen ervan niet te ontkomen.

Bijen die met gewasbeschermingsmiddelen in aanraking komen, gaan daarvan niet altijd dood. Maar omdat ze met een ‘vreemde’ geur in de kast komen, worden ze door de andere bijen niet herkend en gedood.

Dit is te voorkomen door vooraf te melden aan de betreffende bijenhouder in die omgeving dat er bijvoorbeeld de volgende dag gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. De bijenhouder heeft dan de keuze om die dag de kast dicht te houden.

Voor de bloei
Daarnaast is het ook in beider belang om het gewasbeschermingsmiddel toe te passen voordat de plant in bloei staat. Bijen komen namelijk af op planten en bloemen die in bloei staan en het voorkomt ook nog een ongewenste uitzaaiing van de plant.

 

 

Bron: Nieuwe Oogst