Label voor verantwoorde soja laat forse groei noteren

16-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

De hoeveelheid soja geproduceerd volgens het Round Table on Responsible Soy (RTRS) duurzaamheidscertificaat verdubbelde in 2012. Dat maakte Jaap Oskam, voorzitter van RTRS, bekend. “De forse groei bewijst dat het mogelijk is om op mondiale schaal tot oplossingen te komen die een rendabele, sociaal rechtvaardige en ecologisch verantwoorde sojateelt garanderen”, aldus Oskam.


Bij de start van de verkoop van gecertificeerde soja in 2011 bedroeg de totale hoeveelheid soja met het RTRS-label ongeveer 450.000 ton. In 2012 verdubbelde dat cijfer en werd de kaap van een miljoen ton gerond. Tegen 2015 hoopt de organisatie dat cijfer verder te zien groeien tot meer dan vijf miljoen ton, om zo aan de groeiende vraag van Europese bedrijven naar verantwoorde soja tegemoet te komen.

Vandaag groepeert RTRS 19 producentenorganisaties, vooral afkomstig uit de traditioneel sterke sojaregio Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, en ook India. In Bolivië en China worden momenteel gelijkaardige initiatieven opgestart.

De Round Table on Responsible Soy (RTRS) is een Zwitsers initiatief en werd opgericht in 2006. De ronde tafel vormt een internationaal platform waar sojaproducenten, -handelaars, verwerkende industrie, banken en maatschappelijke organisaties samenwerken om duurzaamheidscriteria voor de mondiale sojateelt te ontwikkelen en in de praktijk te implementeren.

 

Meer info: RTRS

 

Bron: VILT