Kruidenexpert Ricola redt bijen

28-06-2017 \\ Overig nieuws

Ricola Foundation zet zich in voor terugdringen bijensterfte door steun onderzoeksproject Coloss

Minidrones met een paardenhaar. Onlangs verscheen in het nieuws dat zo’n vliegend minirobotje de taak van bijen kan overnemen, namelijk door stuifmeel van de ene op de andere bloem over te brengen. Kun je het je voorstellen? Het lijkt bizar, maar toch wordt dit de toekomst als we niks doen aan bijensterfte. Bijen worden wereldwijd met harde hand uitgeroeid. En dat is zeer zorgwekkend, want deze geel zwarte ‘bestuivers’ zijn van enorm belang. Wereldwijd is 76 procent van de planten die voor ons voedsel zorgen, afhankelijk van dierlijke bestuiving. Als het dus slecht gaat met insecten, raakt dat direct onze voedselvoorziening. Dat geldt ook voor de kruidensnoepjes van Ricola. Omdat de bij van levensbelang is voor het voortbestaan van de velden vol kruiden die Ricola gebruikt voor haar producten, zet het Zwitsers snoepmerk zich in om bijensterfte tegen te gaan. Dit doet de Ricola Foundation door het COLOSS Project te ondersteunen, een internationaal netwerk dat zich bezig houdt met onderzoek naar en preventie van het uitsterven van bijenkolonies. Deze onderzoekers zijn er onder meer in geslaagd om bepaalde bacteriën te kweken die de resistentie van de bij versterken waardoor ze dus minder snel uitsterven.

Uitroeien

Kaalgeschoren bermen, toename van strakke groene weilanden zonder kruiden, het gebruik van pesticiden, mijten. Het zijn enkele voorbeelden van de oorzaken waardoor de bij wereldwijd sterk in aantallen afneemt. We roeien insecten uit zonder na te denken over de gevolgen. Het is een van de meest onderschatte effecten van de wereldwijde achteruitgang van de biodiversiteit. Het gaat over allerlei beestjes in het wild die voor bestuiving zorgen, zoals wilde bijen en hommels, maar ook over de honingbijen die door imkers worden gehouden. Zonder bijen geen kruiden en zonder kruiden geen Ricola kruidenbonbons.

 

Bijenonderzoeksproject

Met die reden ondersteunt het Zwitserse snoepmerk met de Ricola Foundation het in 2008 opgerichte COLOSS Project. Dit is een wetenschappelijk netwerk dat wereldwijd onderzoek coördineert naar de bij. En onderzoekt wat de reden kan zijn van de bijensterfte en welke maatregelen genomen kunnen worden om het diertje te redden. De Ricola Foundation helpt COLOSS om zijn globale netwerk van onderzoeksinstituten te behouden en te vergroten. Niet alleen zodat er nog heel lang genoten kan worden van Ricola bonbons, maar ook omdat de wereld het beestje hard nodig heeft.

 

De Ricola Foundation

De Ricola Foundation ondersteunt en ontwikkelt onderzoeksprojecten en projecten die als doel hebben om de natuurlijke en culturele basis van de mens te begrijpen. Natuur en cultuur zijn onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van leven en worden door de stichting behandelt als even belangrijk. De activiteiten van de stichting hebben een internationaal karakter. Op dit moment worden naast het COLOSS Project verschillende lokale bijenprojecten gesteund, in bijvoorbeeld Oeganda en Columbia.