Kruiden- en voedingssupplementen tijdens chemotherapie niet altijd een veilige combinatie

19-12-2013 \\ Innofood nieuws

Een aantal kruiden- en voedingssupplementen, waaronder druivenpitextract, groene thee, mariadistel, Sint-Janskruid en Oldenlandia diffusa hebben mogelijk een wisselwerking hebben met antikankermiddelen die tijdens een chemotherapie toegediend worden. Dat blijkt uit onderzoek van Kim Mooiman, die woensdag 18 december aan de Universiteit Utrecht hoopt te promoveren.

Kankerpatiënten gebruiken deze kruiden- en voedingssupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij is de veronderstelling dat de supplementen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Van bepaalde kruiden- en voedingssupplementen, zoals Sint-Janskruid, is echter al langer bekend dat ze de werkzaamheid van bepaalde reguliere geneesmiddelen verminderen. Zo zou een wisselwerking tussen kruiden- en voedingssupplementen en antikankermiddelen kunnen leiden tot verlaagde of verhoogde bloedspiegels van het antikankermiddel, met respectievelijk onderbehandeling of extra bijwerkingen tot gevolg.

Mooiman onderzocht of het gebruik van Mooiman bepaalde het effect van β-caroteen, druivenpitextract, Ginkgo biloba, ginseng, groene thee, Echinacea, knoflook, mariadistel, Saw palmetto, Sint-Janskruid, valeriaan, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C in kankercellen.

Uit haar onderzoeken blijkt dat druivenpitextract, groene thee, mariadistel, Sint-Janskruid en Oldenlandia diffusa mogelijk een wisselwerking hebben met antikankermiddelen. Haar aanbeveling is dan ook om nu vervolgonderzoek te doen naar het effect van deze supplementen in kankerpatiënten.

Bron: Universiteit Utrecht