Kosten voor gezondheidszorg kunnen drastisch omlaag als consumptie groenten en fruit stijgt

09-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

De consumptie van verse groenten en vers fruit vertoont een dalende lijn. Dat bleek uit cijfers van het Productschap Tuinbouw, gepresenteerd door Frugi Venta secretaris Leo Welschen tijdens de nieuwjaarsreceptie van Frugi Venta, DPA en N&S. Deze vond traditiegetrouw plaats in het Zalmhuis in Rotterdam, in combinatie met Hét AGF Debat 2013. Na twee geanimeerde debatten met als thema ‘Mededinging’ en ‘Voeding & Gezondheid , werd Ad Berends, projectleider van het GroentenFruit Bureau uitgeroepen tot CHAIN Ambassadeur 2013 vanwege zijn inspanningen in het Huis van de Smaak.

In een vraaggesprek van dagvoorzitter Monique Ooms met Theo Tijssen en Cees den Hollander, respectievelijk de voorzitters van DPA en Frugi Venta, benadrukte Den Hollander een tweetal nieuwe initiatieven die Frugi Venta in 2013 zal oppakken. “De ‘groente- en fruitsector draagt veel bij aan de economie. Daarnaast is groente en fruit belangrijk voor de gezondheid van de burger. Dus we dienen ook een maatschappelijk belang. Mensen die veel groente en fruit eten zijn minder vaakziek, voelen zich fitter en hoeven dus minder gebruik te maken van de gezondheidszorg. De gezondheidzorg in Nederland kost inmiddels € 90 miljard, omgerekend dus meer dan € 5.000,– per persoon en neemt nog steeds toe.

Om die kosten een halt toe te roepen, moet er meer groente en fruit gegeten worden. Groente en fruit dient ‘top of mind’ gemaakt te worden. Daarom start FV het Fresh Initiative, een cluster van projecten gericht op voeding en gezondheid.”

Nieuw netwerk
In 2013 start het AGF Trendcafé. Een ontmoetingsplek voor alle spelers in de keten: veredelingsbedrijven, telers, telersverenigingen, handelsbedrijven, supermarktondernemers, foodservice representanten. Het AGF Trendcafé inspireert, verbindt schakels, vergroot kennis en verruimt de blik door middel van interessante lezingen en boeiende bedrijfsbezoeken binnen en buiten de agf-sector. Het AGF Trendcafé is een initiatief van Retail Instituut Nederland, Chain en FV.

DPA en Frugi Venta blijven in 2013 in overleg om op projectbasis taken van het HBAG en PT, die door het opheffen van de PBO’s dreigen te verdwijnen, gezamenlijk op te pakken. Daarbij wordt onder andere gesproken over voedselveiligheid, behoud van data en statistieken en crisismanagement.

Duurzaamheid en kwaliteit
Barbara Baarsma, directeur stichting economisch onderzoek en Jan Zegwaard, directeur van Greenco en voorzitter van STAP gaven hun visie op de stelling: Niet overcapaciteit maar onderconsumptie zijn de oorzaak van de malaise in de tuinbouw. Baarsma refereerde aan diverse onderzoeker waaruit bleek dat er sprake is van overcapaciteit. Haar advies aan de sector was zich te richten op nicheproducten. Daarmee bedoelde ze producten die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en goede kwaliteit en herkenbaar voor de consument in het winkelschap worden aangeboden. Zegwaard was van mening dat de sector zich veel meer moet inspannen om de consument meer te vertellen over groente en fruit en de herkomst daarvan. Tevens maakte hij van de gelegenheid gebruik om de sector op te roepen vooral geen concessies te doen aan kwaliteit en smaak.

Het vuurwerk kwam van Jan Dekker, directeur van 24Kitchen, en Philip den Ouden, directeur van de FNLI. Zij gaven hun mening op de stelling dat alleen vers eten een utopie is in deze jachtige gemak maatschappij. Dekker positioneerde verse groenten en fruit als medicijn en gaf aan dat koken helemaal niet veel tijd hoeft te kosten, maar dat we als sector een grote bijdrage kunnen leveren om de consument weer te leren koken. Waar beide heren het uiteindelijk wel over eens waren, is dat we als sector veel meer moeten doen aan storytelling en branding om de consument te verleiden onze producten te eten.

CHAIN Award 2013
Afsluitend ontving Ad Berends, projectleider van het Huis van de Smaak tijdens de Floriade 2012, de CHAIN Award 2013. Berends ontving deze prijs vanwege zijn passie en tomeloze inzet voor het groente- en fruitpaviljoen tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo. De Award is een initiatief van ketenmagazine CHAIN en wordt uitgereikt aan een persoon die een onderscheidende, promotionele bijdrage heeft geleverd aan de totale AGF-Keten.

 

Bron: Productschap Tuinbouw