Knieval Monsanto lijkt Europese koerswijziging richting duurzame landbouw

19-07-2013 \\ Innofood nieuws

Amsterdam – Dat Monsanto alle nieuwe verzoeken intrekt om genetisch gemanipuleerde gewassen te verbouwen in de EU, is volgens Greenpeace een eerste signaal dat Europa de koers verlegt richting gezonde, duurzame landbouw. De strijd met Monsanto is volgens campagneleider Herman van Bekkem echter nog lang niet gestreden. ‘De multinational wil zich nu concentreren op de import van gentech-gewassen uit andere continenten. Ook daar zullen we ons uiteraard tegen verzetten.

’De strijd van Greenpeace voor duurzame landbouw wierp gisteravond historische vruchten af, toen Monsanto bekend maakte zich grotendeels terug te trekken uit de Europese markt voor genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Dat betekent echter niet dat de naam Monsanto in Europa verleden tijd is. Het bedrijf heeft nog steeds toestemming om in Europa de omstreden, gemanipuleerde maïssoort MON810 te verbouwen. De plant leidt sinds 1998 tot diepe verdeeldheid in de EU. Acht Europese lidstaten hebben een landelijk teeltverbod op dit gewas. Binnenkort moet de Europese Commissie de toelating van MON810 opnieuw onder de loep nemen. Greenpeace verwacht dat dit dan ook het einde betekent van deze onnatuurlijke maïssoort.

Daarnaast heeft biotechreus Monsanto aangekondigd de focus te verleggen naar de import van landbouwgewassen uit andere continenten, zoals Amerika. Greenpeace vindt dat de deuren van de EU dicht moeten voor deze handel. Van Bekkem: ‘We weten nog altijd niet wat de gevolgen zijn van het verbouwen en eten van genetisch gemanipuleerde producten voor mens en dier. Zolang we niet zeker weten of het veilig is, moeten we er gewoon niet aan beginnen. Europa kan beter kiezen voor eerlijke, duurzame landbouw waarin geen ruimte is voor groenteprofessors als Monsanto.’

Bron: Greenpeace