‘Klant wil echte en betrouwbare voeding’

10-09-2013 \\ Innofood nieuws

Download PDF-versie artikel Foodmagazine juli/augustus 2013

  

Eén op de drie klanten is echt geïnteresseerd in streekproducten. Wat spreekt hen aan? De wereldverbeteraars en wereldburgers zijn in voor biologisch en ambachtelijk. Maar ‘voedsel uit de vertrouwde eigen streek’ valt ook in de smaak bij de conservatievere consument.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: streekproducten blijven voorlopig winnen aan populariteit. ‘De behoefte van de consument naar authenticiteit wordt steeds sterker. En nu er steeds meer aanbod komt, versterkt de streektrend zichzelf.’ Aan het woord is Frederique Wolff Schoemaker van Motivaction, die al eind 2009 onderzoek deed naar de kansen voor streekproducten.

Frederique Wolff Schoemaker: ‘Mensen zijn bereid meer te betalen voor producten van eigen bodem’

Streekproducten kunnen een supermarkt meer opleveren dan omzet en marge. Ze kunnen veel doen voor het imago van een supermarkt, vindt Wolff Schoemaker. ‘Het wantrouwen tegenover de voedingsindustrie is groot en breed gedragen onder het publiek. In de beleving ligt er in de supermarkt nog amper ‘echt’ eten. Veel consumenten verwijzen dan naar het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.’

Imago
Met streekproducten geeft de ondernemer een signaal. ‘Je laat zien dat je de klant begrijpt die op zoek is naar producten die hij kan vertrouwen. En dat je het ook belangrijk vindt om de lokale boeren te steunen.’

Goed voor het imago, goed voor de omzet. Maar op welke consumenten moet de ondernemer zijn streekproducten richten? Onderzoeksbureau Motivaction deelt Nederlanders in in acht sociale milieu’s, op basis van hun normen en waarden. Dat zegt meer dan bijvoorbeeld een indeling naar leeftijd, opleiding of inkomen.

De primaire doelgroep bestaat uit de wereldburgers en wereldverbeteraars (Motivaction gebruikt de termen kosmopolieten en postmaterialisten). Samen vormen ze 21,5 procent van de bevolking. Deze mensen proberen graag nieuwe dingen uit, dus dat is makkelijk. Ze zijn kritisch over de kwaliteit en veiligheid van het hedendaagse voedsel en hebben daarom extra geld over voor goede producten. ‘Dit is de groep die ook veel biologisch koopt. Eten moet voor hen gezond, natuurlijk en eerlijk zijn. Het liefst onbespoten, zonder conserveringsmiddelen en milieuvriendelijk geproduceerd. Deze mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt’, aldus Wolff Schoemaker.

  

Lees hier het volledige artikel op de site van Motivaction