Klant koopt minder door voedselaffaires

25-09-2013 \\ Innofood nieuws

 

AMSTERDAM – Voedselschandalen beïnvloeden het koopgedrag van consumenten. Vooral zalm en kip wordt minder gekocht.

Dat blijkt uit een Foodonderzoek 2013 uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy in opdracht van de Persgroep naar de beleving van voeding en voedselveiligheid in Nederland. Het onderzoek toont aan dat een groot deel van Nederland zich zorgen maakt over voedingsmiddelen die negatief in het nieuws zijn geweest. En dit beïnvloedt direct ons koopgedrag. Vooral gerookte zalm (29%) en kip (26%) worden minder gekocht. Aan het Foodonderzoek 2013 deden ruim 2.200 consumenten mee.

Verantwoordelijk
De voedselfraudes van de afgelopen tijd zijn Nederlanders niet ongemerkt voorbij gegaan. Affaires als die met paardenvlees, besmette zalm en de fraude met eieren zorgen ervoor dat maar liefts 67 procent van de consumenten zich in enige mate zorgen maakt in de supermarkt over deze producten. De supermarktklant legt de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid vooral bij de producenten (45 procent) n de overheid (27 procent. De supermarkt (11 procent) en de consument zelf (14 procent) krijgen minder verantwoordelijkheid toegedicht.

Prijsbewust
Uit het Foodonderzoek komt eveneens naar voren dat ten opzichte van 2012 het prijsbewustzijn bij supermarktklanten is gestegen. Zo let 59 procent van de Nederlanders nog meer op de prijzen in supermarkten (2012: 51 procent). Gezonde voeding neemt bovendien een grotere rol in het boodschappengedrag (47 procent t.o.v. 27 procent in 2012) en men koopt minder snacks en zoetwaren (57 procent). De consument lijkt dan ook steeds duurzamer te worden. Een groot deel van de consumenten is bewust bezig met voeding en gezondheid. Zo let 76 procent er op dat men veilig eet, 77 procent geeft aan dat men elke dag 30 minuten beweegt en 71 procent vindt dat zij niet te veel voedsel weggooien.

Panel
De beschreven resultaten zijn afkomstig uit het Food onderzoek 2013, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy, in opdracht van de Persgroep Advertising. Het onderzoek is online uitgevoerd in juli 2013 onder 2.274 personen, afkomstig uit het onderzoekspanel van Newcom en de lezerspanels van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool.

Bron: Persgroep / Levensmiddelenkrant