Kiemkracht en Enkco starten teelt lupine in Oost-Nederland

10-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

Het akkerbouwinnovatieproject Kiemkracht en Enkco Foodgroup uit Holten starten een regionale keten voor lupine. Akkerbouwers in Overijssel en de Achterhoek kunnen lupine telen voor Enkco.

Enkco is al jaren bezig vleesvervangers te ontwikkelen op basis van lupine, zegt directeur Heite Dommerholt. “We zijn één van de grootste producenten van vleesvervangers. We gebruiken nu vooral geïmporteerde soja. Door regionaal geteelde lupine te gebruiken hebben we de hele keten in beeld. Bovendien wordt bij soja eerst de olie er uit gehaald. Wij gebruiken hele lupinebonen. Daardoor is lupine smaakvoller dan soja”.

Enkco garandeert de afzet van lupine. Dommerholt: “De prijs weten we nog niet. Het is voor ons ook nieuw. Maar we willen een goede prijs betalen, want we willen dit project voorzetten”.

Volgens directeur Rob van Haren van Kiemkracht hebben vier telers zich al aangemeld. “Nog eens zo’n aantal heeft belangstelling. Het uitgangspunt is dat de lupineteelt een concurrerend saldo oplevert”.

Lupine verdween in de jaren 60 uit Nederland door de import van soja. Kiemkracht introduceerde de teelt weer samen met het Louis Bolk instituut en de akkerbouwvakbond NAV. Er loopt een driejarige teeltproef in de Veenkolonën.

 

Lees ook: Eigen ‘soja’ geeft de regio een paarse tint

 

Bron: Enkco