Keynote spreker Ledendag 2018: Henk Jan Beltman | Chief Chocolate Officer Tony’s Chocolonely

28-11-2018 \\ Innofood nieuws

Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer Tony’s Chocolonely was één van de toonaangevende keynote sprekers tijdens de Innofood Ledendag 2018. Hier volgt een korte samenvatting van zijn presentatie.

100% slaafvrije chocolade. Dat is het doel van Tony’s Chocolonely. Chocolade is een heerlijk product. Henk Jan neemt ons mee op reis, aan de hand van de route kaart van Tony’s vertelt hij zijn verhaal met bezieling.

Tony’s maakt bewust;
We willen alle chocolade liefhebbers laten weten dat er een probleem is in de cacao industrie. Als meer mensen weten dat er een probleem is, kunnen meer mensen helpen om het op te lossen. Onze reep is bijvoorbeeld ongelijk verdeeld. Zo maken we chocofans ervan bewust dat het zo ongelijk verdeeld is in de cacao industrie!
De meeste cacaobonen komen uit West Afrika. In Ghana en Ivoorkust zijn er 2,5 miljoen boerderijen waar cacao wordt verbouwd. Deze landen zijn ook verstopt in de Tony’s reep: Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin (bij elkaar 1 blokje), Nigeria en Kameroen.

Tony’s geeft het voorbeeld;
Met onze chocolade laten we zien dat het anders kan. Zonder slavernij. Wij volgen hiervoor ons slaafvrij recept: – traceerbare bonen, – sterke boeren, – een hogere prijs, – betere kwaliteit en productiviteit en de lange termijn.

Goed voorbeeld doet volgen;
Tony’s Chocolonely wil anderen inspireren om ook in actie te komen. We zoeken andere chocolademakers die ook ons voorbeeld willen volgen. Want alleen samen maken we alle chocolade 100% slaafvrij!

Wat ooit begon als een journalistiek project groeide uit tot een bedrijf met impact.

Voor de aanwezigen heeft Henk Jan nog een wijze les:  If you think you’re too small to have an impact, try going to bed with a mosquito in the room” (Anita Roddick)