Kennis over voeding stelt teleur

17-07-2013 \\ Innofood nieuws

 

Bijna 70% vond na deelname aan het onderzoek dat ze weinig weten en 80% daarvan ervaart dat ook als een gemis. Zo blijkt de kennis om de informatie op etiketten goed te interpreteren veelal onvoldoende, weet ruim 60% van de mensen niet wanneer er sprake is van overgewicht, is het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet vaak onduidelijk en weet bijvoorbeeld nog geen kwart van de mensen wat met ‘rood vlees’ wordt bedoeld. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste en opmerkelijkste uitkomsten.

 

Om het kennisniveau van de Nederlander op een hoger plan te brengen, heeft de LOI een minicursus ‘Voeding’ samengesteld, die gratis kan worden gedownload op loi.nl.

 

Bewustwording bij vrouwen het grootst
Bij vrouwen was de bewustwording van de beperkte kennis na deelname aan het onderzoek het grootst. Aanvankelijk vond 61% dat ze er al genoeg over wisten; na het onderzoek was dat nog maar 29%. Blijkbaar waren de basisvragen dermate confronterend, dat men daardoor pas besefte wat men mist aan alledaagse en relevante kennis over Voeding.

  

Benodigde calorieën blijkt vaak gissen
Op de vraag hoeveel kilocalorieën (kcal) een actief kind van 9-13 jaar per dag mag hebben, dacht maar liefst 43% van de respondenten dat dit 1300-1500 kcal is; dat is maar liefst 1000 kcal te weinig! Slechts 27% kruiste het correcte antwoord aan. Naast het feit dat we dus veelal niet weten hoeveel kcal onze kinderen nodig hebben, blijkt bijvoorbeeld ook maar 50% van de volwassenen bij benadering te weten hoeveel kcal een actieve vrouw van 40 met een gezond gewicht per dag nodig heeft: zo’n 2300 kcal. Daarbij geeft 9% van de vrouwen aan het gewoon niet te weten en denkt 28% dat het maar 1700 kcal is. Met name opvallend is dat de onwetendheid zich vooral vertaald ziet naar te lage inschattingen, terwijl de maatschappelijke trend toch juist is dat we vaker te veel dan te weinig eten.

  

 

Lees hier het volledige artikel in de Gezondheidskrant