JWT-intelligence trendreport 2013: Vegetarische Slager wereldwijd trendsetter Vleesvervangers

04-01-2013 \\ Innofood nieuws

De internationale marketingtrendspotters van JWT-intelligence voorspellen dat vegetarisch vlees de nieuwe trend wordt in 2013. De Vegetarische Slager wordt genoemd als aanjager van deze ontwikkeling. Uit het rapport 100 Things To Watch In 2013: “Meat substitutes are gaining adherents among the masses as more people cut down on meat for budget, health or environmental reasons and as faux meat gets tastier and more convincing. Two-year-old Dutch Vegetarian Butcher now markets its lauded faux meat products to outlets across Holland.”

De Vegetarische Slager heeft inderdaad de ambitie een wereldwijde revolutie in de voedingsmiddelenindustrie aan te wakkeren. Oprichter Jaap Korteweg is 8e generatie boer die tien jaar geleden besloot geen dieren meer te eten. De smaak en structuur van vlees wilde hij echter niet missen. Zo begon een zoektocht waaruit twee jaar geleden de Vegetarische Slager werd geboren: Korteweg opende in Den Haag een slagerswinkel waar niets anders dan hardnekkige vooroordelen worden geslacht.

De vraag naar de producten zorgde ervoor dat het concept in twee jaar uitgroeide van 1 naar 500 verkooppunten, waaronder supermarktketen Jumbo en natuurwinkelketen Ekoplaza. Komend jaar wordt uitgebreid naar België, Portugal, Finland en mogelijk ook Canada, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De planning is om in Nederland en België in 2013 1.000 verkooppunten te realiseren.

Afgelopen jaar won de Vegetarische Slager Smaakvol2012, de prijs voor het lekkerste nieuwe voedingsproduct van Nederland, met 100% visvrije palingsalade. Peter Lute van het tv-programma Masterchef:  ‘Wat jullie doen is waanzinnig goed, jullie verdienen deze prijs als geen ander’. Daarnaast bereikte de Vegetarische Slager de finale van de Nima Marketing Awards, de Accenture Innovatie Awards en Wakker Diers verkiezing van Meest Sexy Vegetariër. Tevens werd de Vegetarische Slager door dierenrechtenorganisatie PETA uitgeroepen tot Meest Diervriendelijke Bedrijf van het jaar.

Voor het komend jaar staan naast de verdubbeling van het aantal verkooppunten en de internationalisering van het concept nieuwe vegetarische productinnovaties op de agenda. Jaap Korteweg: “We zijn bezig met de ontwikkeling van een vegetarische hamburger die elke vergelijking met het origineel kan doorstaan, op het gebied van smaak, structuur, bite, duurzaamheid, gezondheid en diervriendelijkheid. De vegetarische hamburger zal zijn definitieve doorbraak maken. Daarnaast zullen er enkele innovaties komen die de voedingsbranche zeer zullen verrassen en verduurzamen.”