Jongvolwassenen gelukkiger door groente en fruit

15-02-2013 \\ Innofood nieuws

In het verleden is er veel onderzoek gedaan naar de kwalijke gevolgen van ongezond eten, zoals het eten van veel suiker of verkeerde vetten. Ook weten we dat als je je niet lekker in je vel voelt zitten, je eerder geneigd bent ongezonde dingen te eten of jezelf gaat overeten (het zogenaamde emotie-eten). Van de andere kant is veel minder bekend: Wat is de relatie tussen een positief gevoel en eten?

In de recente studie verschenen onder de titel ‘Many apples a day keep the blues away’ in het British Journal of Health Psychology, is hier een antwoord op gezocht. In totaal 281 jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar hielden 21 dagen lang een online dagboek bij. Er werd gevraagd naar negatieve en positieve stemming en naar consumptie van vijf verschillende voedingsmiddelen, waaronder groente en fruit. Op dagen dat de proefpersonen zich positief gestemd voelden, aten zij meer groente en fruit. Ze voelden zich gelukkiger, kalmer en energieker. Ook liet het onderzoek zien dat de inname van voldoende groente en fruit een positieve stemming op de volgende dag voorspelden (en niet andersom). Deze verbanden golden niet voor de andere voedingsmiddelen. Er moest wel flink wat gegeten worden: 7 a 8 porties groenten en fruit voorspelden het beste resultaat.

Op basis van dit onderzoek lijkt het een goed idee om de fruit- en groente-inname bij jongvolwassenen te promoten. Niet alleen vanwege de effecten op fysieke gezondheid, maar ook omdat dit kan bijdragen aan hun emotioneel welbevinden en hiermee ook hun mentale veerkracht. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor deze groep jonge mensen die vaak aan het begin staan van studie of carrière.

Bron: Mentaalvitaal / AGF