‘Jonge kinderen niet ongezonder met plantaardiger eten’

06-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Als jonge kinderen minder vlees en zuivel eten en in plaats daarvan meer voeding van plantaardige oorsprong nemen, dan is dat niet alleen gunstig voor hun gezondheid, maar ook voor het milieu. Tot deze bevinding komt Ellen Bakker, student aan Wageningen Universiteit, in haar masterscriptie, waarmee ze de Alpro Foundation Award 2013 won.

 

‘De (semi-)vervanging van vlees- en zuivelproducten door voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong heeft veel voordelen voor de gezondheid van kinderen van twee tot zes jaar’, zegt Bakker. ‘Op basis van hun bestaande voedingspatronen en -inname heb ik uitgevonden dat ze minder verzadigd vet en meer vezel binnenkrijgen als ze meer plantaardige voedingsmiddelen zouden innemen in plaats van zuivel of vlees.’

 

Voedselconsumptiepeiling

De conclusies van Bakker komen voort uit modellen. Zo gebruikte ze gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2005-2006, waarin de voedselpatronen van 1279 Nederlandse kinderen tussen twee en zes jaar staan. Deze data koppelde ze aan die in het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (Nevo 2011). De gegevens verwerkte ze in een referentiescenario. Vervolgens werkte ze twee scenario’s uit: eentje waarin dertig procent van de vlees- en zuivelinname door kinderen werd vervangen door plantaardige voedingsmiddelen en een tweede scenario waarin er werd overgegaan op een vervanging van honderd procent. Voor de impact van de voeding op het milieu werd dit eveneens gedaan. Daarbij lette ze op landgebruik en klimaatverandering.

 

Lees hier het volledige artikel in Voeding Nu