Japanse markt open voor Nederlands kalfsvlees

28-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Vanaf 1 februari 2013 stelt Japan zijn markt voor kalfsvlees uit Nederland open. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen veterinaire deskundigen van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken (EZ) met hun counterparts in Japan. De Japanse markt voor rundveeproducten is in 2000 gesloten voor alle rundvlees uit Europa vanwege BSE. Japan importeert jaarlijks de helft van zijn consumptie van rundvleesproducten. De importwaarde hiervan is ruim 2 miljard euro. Voor de Nederlandse kalfsvleesproducenten wordt op termijn een exportwaarde van 30 miljoen verwacht euro.

Behalve met Nederland maakt Japan ook afspraken over toelating van rundvlees met Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada. Staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ noemt de toegang van Nederlands kalfsvlees tot de Japanse markt een belangrijke doorbraak. ‘De sector dringt al heel lang aan op toegang tot deze markt. Het is voor Nederlandse kalfsvleesproducenten een uiterst interessante markt.’

Japan is het eerste land in deze regio dat weer Europees rundvlees toelaat. De afspraken over markttoegang met Japan kunnen volgens staatssecretaris Dijksma uitstralen naar andere landen in Azië waarmee Nederland onderhandelingen over markttoegang voert. ‘Japan geeft hiermee aan vertrouwen te hebben in onze voedselveiligheid, wat voor potentieel belangrijke afnemers als China, Korea en Vietnam reden kan zijn om hun markten ook voor Nederlands kalfsvlees te openen’, aldus de staatssecretaris.

De doorbraak met Japan brengt een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan een stap dichterbij. Oplossing van deze kwestie was voor Nederland een belangrijke voorwaarde bij het starten van onderhandelingen daarover.

Bron: Ministerie van EZ