Jamie Oliver aangeklaagd wegens rel rondom Pink Slime

12-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 
 

Een Amerikaanse ex-werknemer van het bedrijf Beef Products Inc. stelt Jamie Oliver verantwoordelijk voor zijn ontslag. Het ontslag zou het gevolg zijn van het gebruik van de term Pink Slime door Jamie Oliver tijdens één van zijn kookprogramma’s in de VS. Tijdens deze bewuste uitzending liet Jamie Oliver zien hoe je uit slachtafval van runderen LFTB (lean finely textured beef, zie kader) maakt. De tv-chef noemde het eindproduct zelf Pink Slime. Hij riep de fabrikanten van rundvleesproducten om transparant te zijn over het toevoegen van Pink Slime.

Het verhaal ging als een lopend vuurtje door de VS mede dankzij foodblogger Bettina Siegel, en ABC news. In snel tempo lieten scholen, supermarktketens en ook McDonalds weten te stoppen met het gebruik van Pink Slime met als resultaat een flinke daling van de vraag naar het product. De totale aanklacht is niet alleen gericht tegen Jamie Oliver, maar ook tegen de blogger en ABC news. De claim behelst een bedrag van 1,2 miljard dollar.

Hoe wordt Pink Slime gemaakt?

Pink Slime wordt gemaakt door het slachtafval van runderen in warme centrifuges te behandelen. Hierdoor is het mogelijk het vet van het vlees te scheiden. Het verkregen product, dat voornamelijk uit vleesresten bestaat, wordt blootgesteld aan ammoniakgas om bacteriën te doden en verwerkt in andere vleesproducten. In 2012 bevatte ongeveer 70% van alle bewerkte rundvleesproducten in de VS Pink Slime. In Europa is gebruik van Pink Slime verboden.

LFTB, of Pink Slime werd in eerste instantie alleen gebruikt in voedsel voor honden en katten en in bakolie. Het was voorheen niet toegestaan in producten die voor menselijke consumptie bestemd waren. Dit, vanwege de grote hoeveel bacteriën die het bevat, waaronder listeria en salmonella. In de Verenigde Staten werd het product in 2001 toegestaan voor (beperkte) menselijke consumptie. Vanaf dat moment wordt het gebruikt als additief in bijvoorbeeld gehakt of als vulstof voor vleeswaren gemaakt van rundvlees. Het is niet verplicht om dit te vermelden op het etiket, mits het eindproduct niet meer dan 15% LFTB bevat.

foodwatch onderschrijft de transparantie-eis van Jamie Oliver volledig en is verbaasd over de rechtszaak. “Dit is de omgekeerde wereld,” aldus Bart van Opzeeland van foodwatch. “Consumenten zouden eigenlijk een rechtszaak aan moeten spannen tegen de levensmiddelenfabrikanten en hun geld terug moeten eisen omdat ze jarenlang vlees van mindere kwaliteit hebben gekocht!” Ook in Nederland heeft dit nieuws tot ophef geleid. Zo werd foodwatch op 14 december 2012 over dit item geïnterviewd bij radio 2. Dit kunt u hier terugluisteren.

 

Bron: foodwatch