Is tomatenketchup goed voor het hart?

26-01-2013 \\ Innofood nieuws

Volgens een studie van de Universiteit Maastricht bevat tomatenketchup verschillende stoffen die de ontwikkeling en het verergeren van hart- en vaatziekten kunnen tegengaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Merel Hazewindus aan de Universiteit Maastricht.

Haar promotieonderzoek toont aan dat de combinatie van de antioxidanten lycopeen, vitamine C en E in tomaten en tomatenketchup een sterker beschermend effect heeft dan de individuele antioxidanten apart. Antioxidanten zijn stoffen die kankerverwekkende stoffen kunnen uitschakelen. Het eten van tomaten wordt al lang in verband gebracht met het behouden van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Zes proefpersonen aten maaltijden met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

De studie werd gesteund door de firma Heinz, die de tomatenketchup ter beschikking stelde en ook deels de onderzoekskosten financierde.
 

 

Bron: AGF