Interview met de winnaar van de Innofood Award 2019: Veldhoeve Kip

06-01-2020 \\ Overig nieuws

De trotse winnaar van de Innofood Award 2019 is het bedrijf Veldhoeve Kip uit Albergen.

De genomineerden voor de Innofood Award 2019 met als jaarthema THE TASTE OF CHANGE, waren Grolsch, Zwanenberg Food Group en Veldhoeve Kip. Alle drie hadden een prachtige pitch waarin ze uitlegden waarom juist zij in aanmerking komen voor de Innofood Award. Tijdens het Innofood Event konden de deelnemers hun stem uitbrengen, waarna tijdens het Turning Table Dinner de Innofood Award werd toegelicht door beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij en uitgereikt door Wouter Jansen van Velsen, de voorzitter van Innofood en Özcan Akyol, de dagvoorzitter.

De Innofood Award is een waardering voor een bedrijf, organisatie of persoon voor de bijzondere performance binnen het jaarthema van Innofood, THE TASTE OF CHANGE. Diverse bedrijven, projecten, ideeën zijn (of hebben zichzelf) voorgedragen voor de Innofood Award. De jury heeft de aanmeldingen beoordeeld. Belangrijk bij de beoordeling is o.a. een aantoonbare en blijvende impact in de markt. Tijdens het Innofood Event hebben de deelnemers zelf bepaald wie uiteindelijk de winnaar werd van de Innofood Award 2019. Veldhoeve Kip: The Taste of Change!

Om Veldhoeve Kip nog eens extra in de schijnwerpers te zetten hebben we een interview afgenomen met Annet en Marc ten Velde van Veldhoeve Kip. 

Meer weten? Lees dan verder….

Familiebedrijf sinds 1930.
Pluimveebedrijf ten Velde werd in 1930 opgericht door Gerard ten Velde. Het begon ooit als pluimveefokbedrijf en broederij. Na de komst van zgn. hybride rassen vanuit Amerika is het bedrijf gestopt met de fokkerij en overgestapt op het broeden van ouderdieren. Zoon Bertus nam het bedrijf van zijn vader over, de stallen werden steeds groter en het bedrijf schakelde om naar vleeskuikens. Vervolgens werd het stokje overgedragen aan Marc en Annet. De derde generatie ten Velde.

We willen het anders doen.
Het roer gaat om in 2014. Marc en Annet willen het anders doen. Als ze in de spiegel kijken en ze zichzelf de vraag stellen “Is dit de kip die ik wil eten” willen ze deze vraag volmondig met ja kunnen beantwoorden. Er wordt een nieuwe koers ingezet:
– een bijzonder ras kip
– een gezonde kip:  antibiotica- en coccidiostaticavrij
– een volledig gesloten keten met opfok, vermeerdering, broederij en vleeskuikenhouderij  op het eigen erf

Een  bijzonder ras. De Twentsche Blauwe.
In de zoektocht naar een ouderwets, smaakvolle, gezonde en herkenbare kip kwamen Marc en Annet, na de nodige omzwervingen,  in Frankrijk terecht. Hier was een fokbedrijf dat kip leverde aan culinair Frankrijk.  Uiteindelijk vonden ze hier een hen en een haan waarmee een kruising werd gefokt die aan al hun wensen voldoet: De Twentse Blauwe.  Een koekoekskleurige kip, met stevige poten die tegen een stootje kan, vol van smaak en bovenal herkenbaar. De Twentse Blauwe heeft na de slacht nog zwarte stippen op zijn vel. Zo zie je wat je eet!

Twee concepten. Twentse Blauwe en Veldhoeve Kip.
Om de markt optimaal te kunnen bedienen werken de ten Velde’s inmiddels met twee concepten, met elk hun eigen ras kip en route naar de markt.

De Twentse Blauwe. Dit is het concept dat door consumenten online kan worden besteld en vriesvers thuis wordt geleverd. Marc en Annet voeren hierbij de regie over de volledige keten van boer tot bord! Een smaakvolle en gezonde, antibiotica vrije kip. Een kip die de tijd heeft gehad om te groeien en geen groeibevorderaars nodig heeft. Een kip die groot is gebracht op het eigen erf. Een kip met een eerlijk verhaal.

Veldhoeve Kip. Voor dit concept wordt samengewerkt met andere pluimveehouders en een partner die gespecialiseerd is in de verwerking van kip. Veldhoeve Kip wordt dagelijks vers en op maat kan geleverd aan de betere slagers en horeca.
De Veldhoeve kip krijgt ook alle tijd en ruimte om op te groeien. En krijgt uitsluitend plantaardig voer, zonder coccidiostatica. Ook deze kip is gegarandeerd antibiotica vrij.

Vertrouwen in de toekomst.
Marc en Annet zijn blij met de nieuwe koers. Het omvormen van het bedrijf was niet altijd makkelijk en heeft veel tijd en energie gekost, maar vooral ook veel energie gegeven. Het heeft hun werk en leven verrijkt! Het bedrijf kent nu een gezonde groei.

Consumenten willen steeds meer weten over het voedsel dat op hun bord komt.
De toegevoegde waarde van een product wordt steeds meer bepaald door het begin van de keten: de boer, zijn product en zijn verhaal.

In 2018 werd Veldhoeve Kip uitgeroepen tot Smaakmaker 2018, voor het lekkerst streekproduct van de provincie Overijssel.  In  2019 zijn ze de winnaar van de Innofood Award.  Marc en Annet zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.