Intelligente LED-verlichting in supermarkt communiceert met smartphone

20-02-2014 \\ Innofood nieuws

Philips demonstreert tijdens de vakbeurs Euroshop in het Duitse Düsseldorf een op verlichting gebaseerd intelligent ‘indoor-GPS-systeem’ voor supermarkten. Het systeem gebruikt de verlichtingsinfrastructuur van de winkel, om via een smartphone app, locatie-gebaseerde informatie aan de winkelende klant door te geven. De verlichting communiceert met de app en stuurt aanbiedingen en informatie aan de klant, afhankelijk van waar deze zich in de winkel bevindt. Zo kunnen winkeliers de verkoopplek voorzien van klantspecifieke informatie en vinden klanten rechtstreeks via de smartphone of tablet eenvoudig hun weg door de winkel. Het systeem wordt op dit moment getest bij een aantal retailers.

Het ‘connected’ verlichtingssysteem voor de detailhandel biedt de winkelende klant een persoonlijke winkelbeleving. De detailhandelaar kan zijn klanten voorzien van klantspecifieke informatie op iedere plaats in de winkel. Daarnaast profiteert de detailhandelaar optimaal van verbeterde lichtkwaliteit én energiezuinige LED-verlichting. ‘Winkeliers hoeven niet te investeren in extra infrastructuur voor het onderbrengen, voeden en ondersteunen van locatiebakens voor binnenpositionering”, zegt Gerben van der Lugt van Philips Lighting. “De intelligente verlichtingsarmaturen kunnen deze informatie zelf communiceren op basis van hun aanwezigheid in de winkel.”

Verlichtingsarmaturen zijn gewoonlijk in een fijnmazig raster geïnstalleerd om de juiste verlichtingsniveaus te kunnen leveren. Daardoor kunnen ze ook gebruikt worden als positioneringsraster. Iedere armatuur kan bovendien individueel geïdentificeerd worden en is in staat zijn positie door te geven aan een app op smartphone of tablet van klanten. Hierdoor kan de klant van informatie worden voorzien op elke plaats in de winkel. Communicatie van de verlichtingsaramturen met de smartphone vindt plaats via zichtbaar licht.

Als een klant bijvoorbeeld van plan is Mexicaanse fajitas te maken, kan de app hem naar het gangpad brengen waar de potten guacamole staan. Of, als de voorkeur uitgaat naar een verse bereiding, geeft de app via de gangpaden de juiste route weer naar de avocado’s, tomaten, uien, chili’s en limoenen. Ook kan de app nieuwe merken in het winkelassortiment voorstellen, of een aanbeveling doen voor alternatieve recepten.

Bron: Philips