Innovatief maaltijdconcept At Your Request®

20-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Eten en drinken wanneer u wilt: in Ziekenhuis Gelderse Vallei is het mogelijk! Als eerste ziekenhuis in Europa heeft het Voedingsziekenhuis At Your Request® ingevoerd. Dit innovatieve maaltijdconcept van Sodexo stimuleert gevarieerder, gezonder en lekkerder eten en drinken in het ziekenhuis. Samen met Wageningen Universiteit wordt onderzoek verricht rondom de invoer van At Your Request ®.

Het concept is een roomservice, vergelijkbaar met de mogelijkheden van thuis. Kiezen wat je eet en drinkt, op het tijdstip dat je zin hebt en waar je wilt. De bestelling wordt direct bereid en binnen 45 minuten bij de patiënt bezorgd. De patiënt (en zijn bezoek) bestelt van de menukaart op het nachtkastje. Dit kan tussen 07.00 uur tot 19.00 uur, zo vaak en zo veel als de patiënt wil. Tijdens het bestellen wordt de patiënt persoonlijk te woord gestaan, zodat een lekkere en verantwoorde keuze gemaakt kan worden. Het concept is winst voor patiënten: zij bepalen zelf hun eetmomenten en behouden daardoor meer regie over hun dagindeling in het ziekenhuis.

In 2010 vond op vier verpleegafdelingen vier maanden lang een pilot met dit maaltijdconcept plaats. De reacties van patiënten en onderzoeksresultaten toonden aan dat het concept succesvol functioneerde. De patiënttevredenheid en de waardering van medewerkers scoorden hoog en de maaltijdservice bleek niet duurder dan het oude maaltijdsysteem. Doordat er minder tijd zit tussen bestellen en eten blijkt er minder te worden weggegooid.

Als grootste voordeel hoopt het ziekenhuis echter de afhankelijkheid van de patiënt te verminderen én patiënten beter te laten eten, waardoor hun voedingstoestand verbetert. Samen met Wageningen Universiteit wordt onderzoek verricht rondom de invoer van At Your Request ®. Begin 2012 is een nulmeting uitgevoerd, waarin de patiënttevredenheid, voedingsstatus en voedselafval is geëvalueerd. In 2013 zal een effectmeting worden uitgevoerd.

 

Bron: Alliantie Voeding