Innofoodproject: UT gaat strijd aan met rampverpakkingen

27-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Vanaf september opent European Packaging Gallery haar deuren

 

Voor consumenten vormen veel verpakkingen een bron van ergernis. De Universiteit Twente en het bedrijf Het Foodatelier, dat zich bezighoudt met voedingsmiddelenconcepten, gaan daar wat aan doen. Vanaf september opent de UT de European Packaging Gallery. Hoogleraren en studenten gaan op verzoek van bedrijven alternatieve verpakkingen ontwikkelen.
 

Beide partijen bieden hulp bij de verpakking van nieuwe producten of voor alternatieve verpakkingen van bestaande producten. Daarbij wordt gelet op het milieuaspect, uiterlijk, gebruik en houdbaarheid.

Roland ten Klooster, sinds 2006 hoogleraar Packaging Design en Management op de UT (faculteit CTW), constateert dat er veel rampverpakkingen in de omloop zijn. “Veel gesealde verpakkingen leveren frustratie op. Denk daarbij aan verpakkingen van kaas, bakjes vleeswaren en flesdoppen met een randje kunststof dat verwijderd moet worden. Buiten de foodsector zijn zogenaamde blisterverpakkingen irritant, zoals de gelaste verpakking van USB-sticks en dat soort producten. Omdat bedrijven veel aandacht besteden aan uiterlijk, kostenbesparing en de machinale kant van de verpakking, valt de gebruiker wel eens tussen wal en schip. Het klinkt gek, maar verpakkingsontwerp is nog te vaak een ondergeschoven kindje binnen het bedrijfsleven.”

Het onderzoek levert veel landelijke (media)aandacht op.

 

Bron: Universiteit Twente