Innofood-ledendag CONNECTED groot succes

10-10-2016 \\ Innofood nieuws

Ruim 70 aanwezigen, hoofdzakelijk vertegenwoordigers van foodbedrijven uit Oost-Nederland zijn 29 september jl. naar de Grolsch Veste gekomen waar Rob Snel voorzitter van Innofood hen enthousiast verwelkomt en het programma voor de rest van de middag en avond toelicht. De centrale boodschap van Rob is dat er ‘game-changeveranderingen’ moeten komen willen wij mondiaal het voedselprobleem tackelen.

Herman Konings: ‘Ondernemer moet kathedralen bouwen’

Hierna geeft hij het woord aan de eerste spreker, Herman Konings, die opmerkelijke en spraakmakende inzichten met ons deelde.

 

Konings, die psycholoog is aan de KU Leuven, heeft een trendwatchingbureau in Antwerpen en werkt voor bedrijven als Philips, Unilever en McDonalds. Hij gaf tijdens de Innofood-ledendag een inleiding over generatiegerichte marketing. Een vraag die ondernemers zichzelf bij iedere beslissing zou moeten stellen, is of deze futureproof is. ‘We zijn gewend aan instant gratification, terwijl we kathedralen zouden moeten bouwen. Die worden niet in één dag opgeleverd. Zelfs je achterkleinkinderen maken de housewarming niet mee.’ Die durf zouden ondernemers nu ook moeten hebben. ‘Stel de vraag wat de impact is op je kinderen of kleinkinderen. What happens after what comes next?’ Konings pleit daarbij voor 361 graden denken. ‘Marktonderzoeken zijn belangrijk, maar daal als ondernemer eens af van de top van de berg naar het centrum van de cirkel en kijk om je heen als een antropoloog.’

 

 

Zo zouden ondernemers eens per maand rond 17 uur moeten aanbellen bij een willekeurige consument, meekijken op het fornuis en in de koelkast, aanschuiven aan tafel en echte gesprekken voeren, in plaats van enquête-vragen afwerken. ‘Dat is antropologie. Steekproefomvang=1. Het geeft diepte aan elk marktonderzoek.’

Een eye-opener voor velen was ook dat volgens Herman vanaf 2020 er een revival van de gewone winkel komt, doordat de babyboomers met pensioen gaan en een appartement in de stad gaan huren. Daarnaast blijft online gewoon doorlopen.

Herman deelt de consumenten in de volgende generaties in:

< 45: weinig tijd, weinig geld
45-60: babyboomers: weinig tijd, wel geld
60-75: masterboomers: wel tijd, wel geld
>75: wel tijd, weinig geld

 

Netwerkevent

Hierna neemt Gerry Hemink, bestuurslid van Innofood de aanwezigen mee naar de gang waar ze steeds korte tijd krijgen om zich in tweetallen kort met elkaar kennis te maken. Als haar KNVB-scheidsrechtersfluit klinkt, schuiven de deelnemers een aantal plaatsen op en begint de ronde opnieuw. Visitekaartjes wisselen van eigenaar en ook na het netwerkevent gaat dit zo door.

 

Frederik Nieuwenhuys: PicNic: klantgericht dankzij big data

Aan de voorkant super klantgericht, aan de achterkant een typisch hightech bedrijf, dat is kenmerkend voor Pic Nic uit Amersfoort. Frederick Nieuwenhuys, directeur van de online supermarkt, sprak tijdens de Innofood Ledendag in Enschede. Aan de basis van het succes van Pic Nic staat een nauwkeurige logistiek, die mogelijk wordt gemaakt door de voortdurende analyse van ‘big data’. Dat werkt aan de inkoopkant (Nieuwenhuys: ‘We kunnen vrij exact voorspellen wat een klant gaat bestellen; we sluiten daar intern zelfs weddenschappen over af’), waardoor het out of stock percentage zeer laag is.

Ook is er een programmeur aangetrokken om effectieve routeplanner-software te ontwikkelen voor de chauffeurs (‘runners’) genaamd, die hiervoor een eigen app krijgen. Zelfs de stoptijden liggen vooraf vast. Mede hierdoor is het mogelijk om tot 20 minuten precies aan te geven wanneer een klant zijn boodschappen thuis krijgt. Geen enkel postorderbedrijf haalt een dergelijke precisie. Klanten kunnen de bezorgautootjes zelfs real time zien rijden via de Pic Nic app. Waardoor ze vaak al aan de deur staan te wachten op het moment dat de runner de straat inrijdt.

Ongeveer een jaar na de start rijdt Pic Nic met meer dan 50 elektrische autootjes rond in Amersfoort en Almere. Het bedrijf wil snel uitgroeien tot landelijke dekking, maar Nieuwenhuys geeft daarvoor geen termijn.

 

Workshops

Aansluitend aan het plenaire gedeelte volgen drie workshops:

No 1 – Hoe winkelen we in 2020 – Q&A Research & Consultancy, John Terra

Q&A wil zijn klanten helpen om elke dag een beetje beter te presteren, d.m.v. kennis, onderzoek, advies en opleiding door een gedreven team van experts met passie voor retail. Ze geven een op feiten gebaseerd advies. De retail is een rollercoaster, voorspellen is de belangrijkste trend.

Er werden enkele stellingen gepresenteerd waar de aanwezigen op mochten reageren.

De eerste stelling was: dé uitdagingen voor non-food retail zijn het overschot aan meters en dalende vloerproductiviteiten.

– urbanisatie: Groei zit vooral in grote steden.
– eenpersoonshuishoudens stijgt door ouderen en jongeren die alleen wonen
– aantal 50+’ers
– Ontwikkeling aandeel 65+’ers
– Online aankopen stijgt
– Online aankoop van elektronica en schoenen daalt

Stelling 2 was ‘prioritijd’: Convenience is belangrijker voor de consument dan Experience.

Hier waren de meningen over verdeeld. Door drukte met kinderen etc. is het handig om niet 3 x of 4 x per week naar de supermarkt te hoeven. Maar sommigen willen graag in winkels zien wat ze kopen aan bijv. vlees. Dat kan niet via internet.

Bij retail was het vroeger zo dat je bij een bakker je brood kocht, bij een slager je vlees en in de kroeg pakte je een biertje. Nu kan je dit alles krijgen in 1 winkel. Een breed aanbod kan ook keuzestress creëren.

Verkoop via social media, zie pinterest, facebook en bij Burger King kan je nu via messenger bestellen en vervolgens ligt het klaar als je langskomt.

 

No 2 – Generation Y: in relatie tot generatie X – Herman Konings

In de workshop ging Herman Konings verder in op de manier waarop er nu en in de toekomst kan worden omgegaan met de verschillende generaties klantgroepen en klantbehoeften, waarmee bedrijven in de sector op dit moment te dealen hebben. Hierin heeft hij bijzonder aandacht voor de manier waarop de verschillende generaties met geld omgaan en de potentie als klant per verschillende generatie. Daarnaast geeft Konings een beschrijving van de millennials, de groep die op dit moment zorgt voor het herinrichten van verschillende markten, waarbij sharing and caring trefwoorden zijn en waarbij locals worden betrokken bij het vormgeven van de professionele ruimte. Hierbij gebruikt hij voorbeelden van verschillende bedrijven en ketens die hierop inspelen, zoals hotelketens, Airbnb en Uber. Waarbij een eigen invloed op inrichting en gebruik van materialen en ruimte van groot belang is en waarbij indringend persoonlijk contact en samenwerken weer mogelijk is.

In zijn presentatie kwam verder de angst voor voorspelbaarheid aan de orde onder de noemer tasofobie. De millennials hebben geen behoefte meer aan de filters die zorgen voor aanbod op basis van geschiedenis, maar zien nieuwe uitdagingen als een stap voorwaarts en pretenderen authenticiteit. Zorg dat mensen de authenticiteit zien en de producten niet voorspelbaar zijn, maar voortdurend wisselen en uitnodigen en verrassen om te kopen.

 

No 3 – Het Supply Chain model van het nieuwe boodschappen doen – Frederik Nieuwenhuys

Frederik Nieuwenhuys had een aantal prikkelende stellingen voorbereid om over te discussiëren: ‘Innovatie is iets dat je stap voor stap doet en niet iets abrupts’, ‘Traditionele bedrijven kunnen niet innoveren’ en ‘Ervaring van medewerkers is niet belangrijk het gaat om talent’ maar van de discussie komt niet veel omdat de aanwezigen sterk de voorkeur geven aan het verder bevragen van Frederik als vervolg op zijn plenaire presentatie. Er werden veel vragen op Frederik afgevuurd, omdat men m.n. op het gebied van bedrijfsvoering, IT-oplossingen, logistiek en opschaling erg benieuwd was naar zijn ervaringen. Picnic is nu actief met een distributiecentrum in Nijkerk en bezorgt in Amersfoort, Soest, Leusden en Utrecht. Maar men kan zich vanuit heel Nederland aanmelden op de site. Mensen melden zich aan van de Wadden tot Limburg. Hoe gaat men daar dan mee om? Er wordt gewerkt met wachtlijsten en het blijkt dat dit hongerig maakt. Momenteel schalen ze op tussen de 4 ren 10% per week. Er wordt gewerkt aan een tweede distributiecentrum.

Hun inkooporders worden op basis van heel veel parameters steeds preciezer voorspelbaar zodat er steeds minder derving is. Ook het productassortiment moet precies kloppen, niet te veel, niet te weinig. Er wordt veel met promo’s gewerkt i.s.m. leveranciers. Klanten kunnen zodoende het product uitproberen en gekeken wordt of een product gaat lopen. Voor leveranciers wordt het zodoende een soort marktplaats. Amazon is een groot voorbeeld voor Frederik. Daar wordt gewerkt met ultraprecieze softwaresystemen voor enorme efficiency. Het minimumbezorgbedrag bedraagt 25,– per bestelling. Meer dan 50% van de verkopen betreft verswaren. De producten zijn een mix tussen de dagelijkse en de wekelijkse boodschappen. Frederik geeft aan dat Picnic de klant authentiek probeert te helpen en niet wil pushen. Ze werken met een team van enorm goede softwareontwikkelaars en houden wedstrijden onder het personeel om het beste voorspelalgoritme te maken.

 

Innofood Award

Verder was er in het programma van deze dag een pitch van de drie bedrijven die genomineerd zijn voor de Innofood Award 2016: Elite, Johma en Vivera.Deze bedrijven zijn genomineerd omdat zij op onderscheidende en geheel eigen wijze CONNECTED zijn met de diverse stakeholders.
Klik hier voor meer informatie hierover.

 

 

Netwerkborrel en afsluitend diner

Tot slot volgt eerst de netwerkborrel en aansluitend een heerlijk diner waarvoor de chefkok van De Grolsch Veste kookte met producten van Uniqlekker.nl De aanwezigen lieten zich de gerechten goed smaken en tijdens het diner werd van plaats gewisseld zodat er meerdere contactmomenten met een groep van zes per tafel zijn zodat er optimaal genetwerkt kan worden. Er wordt uitgebreid kennis gemaakt in een informele en gemoedelijke sfeer.

Tijdens het diner reikt Rob Snel de Innofood Award uit aan Robert en Harry Niemeijer van Elite Salades & Snacks die hier zeer vereerd mee zijn. De Innofood Award is dit jaar een houten kunstwerk -van Mirjan Koldewey-op een voet van gegolfd koper gebaseerd op het logo van Innofood – de krakeling – dat verbinding in food symboliseert. Hout is net zoals voedsel organische materiaal en de koperen plaat is hergebruikt materiaal.