Innofood-ledendag FoodWaste groot succes

03-10-2017 \\ Innofood nieuws

Donderdag 21 september vond de Innofood ledendag plaats in de Grolsch Veste in Enschede. Het thema van de dag was Food Waste, een onderwerp dat het komende jaar centraal zal staan binnen Innofood. In een wereld waar bijna een miljard mensen honger lijdt is het eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch wordt wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verspild. In Nederland is dit goed voor een bedrag van €4,5 miljard aan goed voedsel dat wordt weggegooid. De jonge keynotesprekers Thomas Luttikhold en Selma Seddik namen de bezoekers mee in hun inspirerende verhaal om voedselverspilling tegen te gaan.

Thomas Luttikhold begon zijn carrière in de horeca en studeerde bedrijfseconomie. Door zijn ervaringen in de horeca als kok waarbij er veel voedsel verspild wordt, besloot hij iets te gaan doen aan al het goede voedsel dat weggegooid wordt in deze sector. Na een afstudeerproject over voedselverspilling in de horeca werd hij “Wastewatcher” om het voedselverspillingsverhaal door te vertellen. Nu, anno 2017, heeft Thomas dit beroep tot een BV gebracht dat vier man sterk is, de Wastewatchers BV. Wastewatchers bestrijdt voedselverspilling in de professionele horeca door middel van haar diensten: abonnementen en diensten. Tezamen met grote cateraars, hotels, ziekenhuizen en Rijkswaterstaat vecht ze tegen voedselverspilling met zowel economische als ecologische motieven.

Selma Seddik won als management trainee bij Ahold met drie collega’s het ‘Best Idea of Young Ahold’. Met het restaurant Instock zetten zij voedselverspilling op de kaart. Instock is begonnen als pop-up restaurant in de Westergasfabriek in Amsterdam waar gekookt word met afgeschreven voedsel uit de Albert Heijn winkels. Inmiddels zijn er Instock restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Er is een Instock kookboek en een Instock-groene foodtruck. Daarnaast hebben ze ook nog een productielijn ontwikkeld met pieperbier, bammetjesbier en granola. Deze producten zijn al maar liefst in 100 winkels in het schap te vinden.

Interessant was om te leren dat de meeste voedselverspilling plaats vindt bij de consument en de boer. De oorzaak hiervan ligt vooral in de mogelijkheid van de middelste segmenten om voedsel naar voor of achter te schuiven. Een supermarkt kan bijvoorbeeld besluiten oogsten niet aan te nemen. In deze segmenten zit dus een grote uitdaging die vraagt om innovatie.

Innofood Award

Hierna vonden pitches plaats door Huuskes, Rouveen Kaasspecialiteiten en Bolscher, meer dan vlees. Klik hier voor meer hierover.

Workshops

De aanwezigen volgden na deze inspirerende verhalen workshops over preventie en reductie van voedselverspilling, het verwaarden van reststromen en business cases uit de praktijk over voedselverspilling.
De deelnemers aan de workshop “Ander zien. Anders doen!”, gegeven door Thomas Luttikhuis.kregen een aantal cases voorgelegd die verband hielden met het centrale thema, Food Waste.  Een eerste praktijksituatie was de keuze tussen twee tomaatjes. Er waren vervolgens diverse foto’s, met de vraag waar kies je voor. Mbt de tomaten, kwam de ene soort, zo bleek later, uit Spanje en de andere uit Nederland. Waar je voorkeur naar uitgaat ligt, aldus Thomas, in subtiele en kleine details, die vaak al in je onderbewuste aanwezig zijn, en je kiest uiteindelijk in een paar seconden. Hiermee aangevende hoe moeilijk het is om de consument FoodWaste-bewust te maken.

In de laatste praktijkcase werden de deelnemers in vier groepen verdeeld en iedere groep kreeg vier zaken voorgeschoteld. Een van de onderwerpen ging over een boer die 20% meer rendement van zijn gewas (bloemkool) had dan voorzien volgens zijn contract met een supermarkt. Wat ga je als boer dan doen. Weggooien is geen optie, zonde toch. Dus creatief worden. Contact zoeken met de Verspillingsfabriek of met InStock waren oplossingen die tot de mogelijkheden behoren maar ook het in de markt zetten van een bloemkoolsoep.

Het was een leuke en nuttige workshop, die iedereen aan het denken gezet heeft. Weggooien is vaak een makkelijke oplossing, maar zeker niet de enige, laat staan de beste. Met een beetje creativiteit zijn er vele alternatieven mogelijk, die nog geld op kunnen leveren ook. Duidelijk werd wel dat er nog wel het een en ander moet gebeuren  om het bijna automatisch handelen en beslissen van de consument te veranderen en eenieder bewust te maken van de preventie van voedselverspilling.

In een andere workshop vertelde Joost Snels over CARVE, een gezamenlijk project van De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research, ondersteund vanuit de Topsector Agri&Food.

Joost gaf inzicht in de doelstellingen van dit project, namelijk om een rekenmethode te ontwikkelen waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering.

De deelnemers bespraken met elkaar enkele stellingen, zoals:

–          De verspilling valt in ons bedrijf/afdeling wel mee, en behoeft geen aandacht

–          Ik weet exact wat mijn afdeling bijdraagt aan voedselverspilling binnen ons bedrijf

–          Duurzaamheid en voedselverspilling valt in ons bedrijf onder de verantwoordelijkheid van één persoon

Het was duidelijk dat afval en verlies van product in veel gevallen een ondergeschoven kindje is. Pas als het echt om ‘geld’ gaat, krijgt het aandacht. Met de hulp van een goede rekenmethode wordt het veel gemakkelijker om te ontdekken wat je als bedrijf kunt doen en wat het oplevert.

De deelnemers hadden een levendige discussie.”

In de derde workshop vertelde ondernemer Anthony Mol, van Mol Fresh Food BV uit Putten, over de samenwerking met BioRefinery Solutions (BRS) uit Groenlo. De bedrijven ontwikkelden een proces om uienschillen te raffineren. Het resultaat: poeders en vezels, die als smaak- en kleurversterker dienen, bijdragen aan zoutreductie of een extra ‘bite’ geven aan brood en vleesvervangers.

Turning Table Dinner

Aan het eind van de dag stond er na de borrel een heerlijk Turning Table Dinner klaar dat door de kok van de Grolsch Veste was bereid met o.a.restproducten. Doordat er van tafels werd gewisseld kwam met met verschillende personen in gesprek.