Innofood-ledendag donderdag 21 september 2017 – Thema Food Waste – Grolsch Veste

27-06-2017 \\ Innofood nieuws

 

De derde dinsdag van september is het zover. Het is dan niet alleen Prinsjesdag, maar dit jaar is het ook Innofood-ledendag. Het thema voor dit jaar is Food Waste. Food Waste In een wereld waar bijna een miljard mensen honger lijdt is het eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch wordt wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verspild. Nederland neemt hiervan jaarlijks 800 miljoen kilo voor zijn rekening, ter waarde van 155 euro per persoon.

Verspilling wereldwijd 565 miljard euro per jaar
Wereldwijd wordt volgens de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor 1,3 miljard ton aan eten weggegooid. In dit getal zijn etensresten als schillen en pitten niet eens meegerekend. Deze verspilling betekent dat 28 procent van de landbouwgrond wordt gebruikt om voedsel te verbouwen dat uiteindelijk wordt weggegooid, wat ook nog eens gepaard gaat met een vergeefse uitstoot van CO2. In totaal is het weggegooide voedsel jaarlijks 565 miljard euro waard.

Aandeel van de Nederlandse consument
Per Nederlands huishouden verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 105 kilo aan voedsel in de afvalbak. De koffie, thee, wijn en andere dranken die door de gootsteen verdwijnen, komen daar nog bovenop. Dit betekent dat 14 procent van het voedsel dat mensen kopen, voor de afvalbak wordt gekocht. Hiermee is een bedrag van maar liefst 2,6 miljard euro gemoeid. Mensen verspillen vooral veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%). Milieu Centraal berekende dat er jaarlijks 400.000 broden worden weggegooid.

Andere verspillers
Helaas zijn consumenten niet de enige verspillers in Nederland. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n 2 miljard euro aan voedsel. Supermarkten willen geen lege schappen hoeven tonen en houden aan het einde van de dag dus brood, groente, fruit en zuivel over. Bovendien stellen ze strenge eisen aan het uiterlijk van groenten: lelijke wortels of kromme komkommers worden immers minder goed verkocht. Ook producten die de THT- of TGT-datum hebben bereikt, moeten worden weggegooid.

Zonde – zult u vast denken – al die verspilling. Dat het anders moet daar zijn we van overtuigd. Het is echter de vraag wat we kunnen doen om deze verspilling tegen te gaan, of wat doet u al om van food waste te komen tot food profit.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de Innofood-ledendag. Het belooft weer een inspirerende dag te worden. We hebben die dag voor u een kritischekey notespreker, diverse workshops, de uitreiking van de Innofood Award  en ter afsluiting van de dag een heerlijk viergangendiner. Vanzelfsprekend is er in het programma voldoende ruimte om te (food)netwerken.