“Industrie maakt ons verslaafd aan zout, vet en suiker”

12-12-2013 \\ Innofood nieuws

In zijn zoektocht naar de oorzaak van de “obesitasepidemie” verdiepte de Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Moss zich in de praktijken van de voedingsindustrie. Volgens hem wil de wereldwijde voedingsindustrie mensen aanzetten tot een groter verbruik door overvloedig zout, vet en suiker toe te voegen aan hun producten. Moss adviseert om groenten sexy te maken opdat mensen ze meer zouden consumeren.


In zijn boek ‘Zout, suiker en vet’ beschrijft Moss hoe ons voedselmodel tot in de kleinste details beheerd en bestuurd wordt door grote voedingsbedrijven zoals Kraft, Kellogg’s, Pepsico, Coca-Cola, General Mills, enz. Het kernpunt van zijn betoog is dat de voedingsindustrie voedsel heeft teruggebracht tot mathematische en chemische modellen om zo de consument te verleiden en “te kneden tot potentiële zware gebruiker”.

“Ik ben in het hart van de Amerikaanse voedingsindustrie op zoek gegaan naar de bepalende factoren van het groeiende obesitasprobleem in heel de wereld. Voedselbedrijven willen ons niet met opzet zwaarlijvig of ziek maken, maar ze zijn als bedrijf wel zelf verslaafd geworden aan wat ze nu al vele jaren in hun producten stoppen. Hun drang naar winst door verkoop en door zo kostenefficiënt mogelijk te produceren, noopt hen daartoe”, klinkt het.

Moss is ervan overtuigd dat de voedingsindustrie door het gebruik van enorme hoeveelheden zout, suiker en vet heel goedkoop kan produceren, de bewaring van producten kan verbeteren en verleidelijke smaken aan de producten met weinig voedingswaarde kan geven. “Daardoor is de consument meer dan ooit afhankelijk geworden van goedkoop en gemakkelijk voedsel, waar de minder gemakkelijke smaken uit geweerd worden”, beweert Moss.

Lees hier het volledige artikel op de site van VILT