Impressie themabijeenkomst Food Trends to Go

10-12-2015 \\ Innofood nieuws

 

 

Voorzitter Vakgroep Ontwikkeling & Kwaliteit Thea Smit opent de themabijeenkomst

 

Op donderdag 26 november  vond de themabijeenkomst “Food Trends to Go” plaats bij  het Stadslab op het Indiëterrein in Almelo.  De bijeenkomst werd georganiseerd door de O&K-vakgroep.  De voorzitter van de vakgroep – Thea Smit – heet de ruim 30 aanwezigen van harte welkom. De opmaat van deze middag is een YouTube-filmpje over  Otis Johnson die na 44 jaar gevangenschap weer vrij komt. Hij ziet zoveel nieuwe producten in de supermarkt dat hij niet weet wat hij moet kiezen: ‘So many crazy stuff’. Things have changed…… En ook  in de toekomst zal onze samenleving veranderen, dat is zeker. Vraag is echter waar de “haakjes” zitten voor het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de toekomst. Dat is de uitdaging voor deze bijeenkomst.

 

Wie wil innoveren moet ontdekken

Ondernemer Jeroen Bos is een man met passie en liefde voor het horecavak. In de oude fabriek van textielbedrijf Ten Cate verzorgt hij met zijn bedrijf De Smaak Van …. evenementen en bijeenkomsten. De Smaak Van…. is meer dan een cateraar. Het is een creatief cateraar, een karakteristieke kookworkshop studio, culinaire cadeau- en eetwinkel en een full-service  party planner.
Het devies van Jeroen Bos  is “wie wil innoveren moet ontdekken”.  En dat kan op verschillende manieren. Reizen is voor Bos een belangrijke manier voor het opdoen van inspiratie. Hij laat zich  dan  volledig onderdompelen en keert  na zo’n reis boordevol ideeën  terug.
Jaarlijks  gaat Jeroen ook op “culi-stage”.  Het afgelopen jaar is hij naar Zuid-Tirol geweest en heeft daar nieuwe recepturen ontdekt o.a. het inleggen van gesloten boterbloemknoppen in zuur.
Jeroen houdt van omgekeerd denken. Niet de wijn wordt door hem geselecteerd bij het gerecht , maar de wijn staat bij hem centraal  en daar worden de gerechten bij ontwikkeld. Dat levert veel verrassende combinaties op.  Ook andere werelden zoals fashion en design, maar ook het verleden, zijn voor Bos belangrijke bronnen van inspiratie.

 


Jeroen Bos van De Smaak Van… aan het woord over food trends

Op het gebied van Food ziet Bos o.a. de volgende trends.
Lokaal & Eerlijk. Producten met een verhaal en herkenning van de bron. Waarbij het – aldus Bos – ook altijd een kwestie blijft van rekenen. Een verhaal is mooi, maar het moet economisch wel haalbaar zijn. Afrika wordt  –aldus Bos – de smaaktrend van de toekomst. Net als comfortfood : eten waar je blij van wordt en de toenemende populariteit van oktoberfesten met de gerechten vanuit  Zuid-Tirol.

Tot slot heeft Bos nog een tip voor  wie wil innoveren:  begin klein vanuit enthousiasme, met een clubje dat wil.
AOC Oost

De voedingsstudenten van AOC Oost  in Almelo zijn – begin van dit schooljaar – gestart met het project “De mini-onderneming”.  Hierbij staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal. Er wordt nu al meer dan 15% van ons  voedsel weggegooid. Dat is voor de studenten de bron van inspiratie voor het ontwikkelen van twee nieuwe foodconcepten.

Gezonde en duurame mueslirepen in drie varianten

 

De 4 Mueslitiers. Een mueslireep met een goed vooruitzicht voor de toekomst. Deze  mueslireep, die in diverse smaken verkrijgbaar is, wordt gemaakt op basis van het fruit dat in de retail wordt weggegooid.  De aanwezigen waren erg enthousiast over de smaak en de textuur van de reep.

 

 

Het tweede concept dat door de studenten is ontwikkeld: Vul & Smul. Echte Twentse rollen.
Het oorspronkelijke recept van dit concept komt vanuit Argentinië. Het is een luchtig kapsel gevuld met hartige ingrediënten zoals kip en lente-ui.  Voor dit concept wordt uitsluitend gewerkt met Twentse grondstoffen. Het kapsel wordt gemaakt van eieren met een (te) dunne schil, wat een restproduct is van het pluimvee/eierbedrijf.  De aanwezigen zijn zeer enthousiast over deze Twentse rollen: leuk concept en heerlijk qua smaak.

 

 

Als de belangrijkste food trends zien de studenten:

 • Gebruik van zo min mogelijk e-nummers
 • Producten moeten het milieu zo weinig mogelijk belasten
 • Gezondheid (minder vet, zout en gebruik van alternatieve graansoorten als spelt, noten en zaden)
 • Umami, ook wel de vijfde smaak genoemd is een hartige smaak die in opkomst is (bijv. zeewierproducten)
 • Vergeten groenten en kiemgroenten
 • Lokaal voedsel (weten waar het product vandaan komt)

Food & Taste Trends 2020

Hanneke Broekhuizen –  manager marketing & innovatie bij Koninklijke Euroma B.V. – geeft ons inzicht in de food- & tastetrends die voor Euroma het meest relevant zijn. Voor het duiden hiervan wordt geput uit diverse bronnen van market & consumer insights  zoals Mintel, Trendlator, NRA en Food Inspiratiron.

 

Hanneke Broekhuizen gaat uitgebreid en enthousiast in op de zes belangrijkste trends in food

 

1.  Healthy life style care for body, mind and brain;
Wat zien we : super fruits, super foods, onbewerkte en plantaardige producten, vergeten groenten zoals pastinaak, snijbiet en zoete aardappel, gefermenteerde producten, nieuwe granen, noten, clean label en allergeenvrij.

2. Care & Conscience food with a conscience, act local;
Essentieel  hierbij is transparantie en herkenning van de bron, van de oorsprong van het product. Ook zien we binnen deze trend voorbeelden van regionale en seizoensgebonden producten.

3. Simple & Natural  the pure and simple taste of nature;
We gaan weer terug naar de basis. Less is more, natuurlijke smaken, rauwe producten, smaak heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen “aged & dried”, gefermenteerde producten en vakmanschap.

4. Back to the future inspiration from the past;
Het verleden als  bron van vernieuwing. We zien vergeten groenten, huisgemaakte producten, wie had ooit gedacht dat heel Holland weer zou gaan bakken?, the maker is the hero, het plukken van groenten/paddenstoelen en kruiden.

5. Bring me joy surprising, multi sensory experiencing;
Eten wordt een plezier.  Het is genieten met een hoofdletter G.  Vol van smaak en kleur, combinaties van zoet en hartig, dagelijkse producten worden weer leuk,  food events en fusion.
6. No limits acces anything anywhere;
op elke plaats en op elk moment is food beschikbaar: streetfood, food on the go. Kijk eens wat er bij Rotterdam CS allemaal op het gebied van food is. Ethnische keukens, food festivals.
Ook de Taste Trends worden kort aangetipt:
Pure            – mono smaken
Fresh          –  vnl. Aziatische keuken: gember, citrus, kardamon, koriander en fruit
Hot&Spicy      – veel chili’s
Bold             – uitgesproken smaken, stoer, BBQ, roasted, grill
Rich             – invloed vanuit de Arabische en Indiase keuken, zoet en hartig, kleurrijk

 

Klik hier voor de presentatie van Hanneke Broekhuizen op intranet
TOP Practical Innovation

Creative Director Dennis Favier gaat kort in op het hoe en wat van TOP. TOP is gevestigd in Wageningen. Er werken 25  hoogopgeleide professionals op het gebied van ontwikkeling en innovatie. Research doen ze niet zo benadrukt Favier. TOP is een club van praktische innovatie. De werkvelden van TOP zijn innovation management, product & process development en food design. Opdrachtgevers zijn voor 60% voedselfabrikanten en voor 40% producenten van procesapparatuur.
TOP onderscheidt drie strategische lijnen t.w.:
– verlengen houdbaarheid van gekoelde voedselproducten
– kwaliteit verbeteren van lang houdbare producten
– opwaarderen van reststromen tot voedselproducten of ingrediënten

Dennis Favier boeit de aanwezigen met zijn visie op technologietrends

 

Dan gaat Favier in op de technologietrends “in de praktijk”.  Vooraf gaat  Favier kort in op de groei van de wereldpopulatie en de golven in de ontwikkeling. Alle ontwikkelingen komen in golfbewegingen. Nu zitten we aan de start van de zesde golf. Favier geeft aan dat we 40% van hetgeen we gebruiken, nu wordt weggegooid. Het sluiten van de kringloop is voor ons de grootste uitdaging. We zien dan ook belangrijke verschuivingen: van fossiele brandstof naar elektriciteit, van chemische oplossingen naar plantaardig, van afval naar ingrediënten en van het delven van grondstoffen naar valorisatie.

Technologietrends zijn onder meer:

 • Smart packaging waarbij de verpakking a.h.w. meedenkt met je product zoals bij het verpakken van vers gesneden groenten.
 • Smart storaging waarbij diverse gasmengsels worden gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen. De producten worden min of meer in coma gelegd, waardoor ze niet zo snel meer ademen.
 • Indoor farming
 • Pure Pulse een zgn. no-heat pasteurisatie
 • Radio Frequency mild sterilisation. Hierbij worden radiogolven gebruikt zodat de binnen- en buitenkant van het product even snel garen. Dat geeft smaakbehoud.
 • Pressure assisted mild sterilisation
  Producten worden onder hoge druk met verhitting gesteriliseerd, waardoor producten buiten de koeling houdbaar zijn met behoud van smaak en kleur
 • Non residu mild extraction, dit is een milde extractie zonder residuen

   

  Tot slot geeft Favier de deelnemers van deze bijeenkomst nog kort inzicht in de 3 innovatie regels van TOP.  Het zijn 3 regels die getuigen van een praktische aanpak van innovatie.

 • New technology is rarely a cost saver. But does create opportunities.
 • New technology always starts small. So not suitable for bulk.
 • New product / technology combinations typically deviate from an existing product

  Internal tasting panels do not work!

 •  

Klik hier voor de presentatie van Dennis Favier

 

Packastorm

De winnaars van de Innofood Award – Bas Brilman en Alex Wesselink – zijn twee industrieel ontwerpers. Ze zijn gek op nieuwe ontwikkelingen en hebben kennis van verpakkingen. Als start-up hebben zij een gepersonaliseerde brainstorm ontwikkeld. Enthousiast wordt uiteengezet hoe dit werkt.

Doel van de brainstorm is altijd een frisse blik op de zaak die weer leidt tot nieuwe uitdagingen, zodat een impuls kan worden gegeven aan vernieuwing en innovatie kan worden versneld.

 

 

Deze middag zetten Bas en Alex de deelnemers, op verschillende momenten,  “aan het werk”.
In twee groepjes gaan we brainstormen. Eén van de methodieken waarmee Packastorm werkt is het zogenaamd negatief brainstormen. Hierbij wordt als doel geduid hetgeen we NIET willen bereiken, in plaats van wat onze wens is. Deze methodiek leidt tot onverwachte oplossingen. Dat hebben de deelnemers tijdens deze bijeenkomst zelf ook kunnen ervaren.

 

 

 

De themabijeenkomst wordt afgesloten door Gerard Smelt (lid van de O&K-vakgroep). Hij bedankt de sprekers voor hun enthousiaste en inspirerende presentaties en de aanwezigen voor hun tijd, aandacht en inbreng. Mooi om te zien dat er deze bijeenkomst ook veel jonge en nieuwe gezichten zijn. Dat stemt tot tevredenheid. De organisatoren en de deelnemers kijken terug op een zeer boeiende en inspirerende middag.  Er zijn nieuwe ideeën ontstaan en er is veel inspiratie: we kunnen aan de slag met innoveren.

 

Mocht u hierbij willen sparren over uw idee, iemand nodig hebben om “chaos om te zetten naar behapbare brokken” of op zoek zijn naar partijen om uw idee verder te brengen, neem dan contact op met uw innovatiemakelaar:

Gerry Hemink | M 06 55 858 705 | E gerry@heminkenko.nl