Impact vleesbedrijven op duurzaamheid

10-10-2017 \\ Innofood nieuws, Over onze leden

In de Dutch Food &Agri week, die van 9 tot 19 oktober plaatsvindt, is het vandaag, 10 oktober ook nog eens de dag van de duurzaamheid. Een mooie aanleiding om stil te staan bij het verduurzamen van de Nederlandse foodsector, die na de VS de grootste exporteur van Food & Agri producten in de wereld is!

 

Impact op duurzaamheid

Om grotere stappen te zetten op weg naar een duurzamere foodsector, is het juist van belang om naar de sectoren te kijken waar nog veel winst te halen valt. Bedrijven waar veel gekoeld of gevroren wordt, veel logistiek plaatsvindt en waar dierlijke producten een rol spelen, kunnen door subtiele aanpassingen, grote maatschappelijke impact hebben op duurzaamheid. Zo ook het bedrijf Bolscher, meer dan vlees uit Enschede.

 

Van groenere energie naar groenere producten

Waar in eerste instantie is gekeken naar het overschakelen op zonne-energie met 800 zonnepanelen (energiewaarde van 50 huishoudens), elektrisch rijden en het efficiënter omgaan met water, warmte en schoonmaakmiddelen, is bij Bolscher de focus inmiddels ook verlegd naar het productassortiment. Juist voor een vleesbedrijf is het moedig om stappen te zetten op weg naar vleesmindering. Waar andere (vlees)bedrijven inzetten op vleesvervangers, blijft Bolscher bewust dichter bij de vleesetende consument.

 

Meer plantaardig maar niet persé vegetarisch

Als 96% van de mensen nog steeds graag vlees eet, is het logischer om hen te helpen minder vlees te eten dan net als iedereen in de branche vol in te zetten op 100% plantaardig. Veel vleeseters worden vooralsnog niet erg blij van de smaak van sommige vleesvervangers. Met deze gedachte is FoodMarketing4u aan de slag gegaan voor Bolscher en daar is nu het nieuwe concept Meat Your Veggies uitgerold. Producten die 50% vlees en 50% groenten bevatten. Eén van de producten bevat champignonsteeltjes, die als reststroom van een champignonkweker worden gekocht. Hiermee wordt ook iets gedaan tegen voedselverspilling. Ook een duurzaamheidskwestie.

 

Meat Your Veggies wordt goed ontvangen

De eerste reacties op de producten van Meat Your Veggies zijn bemoedigend te noemen. Als de smaak goed is, is een belangrijke randvoorwaarde voor succes vervuld, maar er is meer nodig. Consumenten kunnen met hun voedselkeuzes én dus hun portemonnee zelf invloed uitoefenen op het verder verduurzamen van voedingsbedrijven. Cateraar Sodexo is de eerste afnemer van omvang, die de producten test op populariteit. Het is een kwestie van tijd dat zal blijken of de consument dit ook een goede manier vindt om minder vlees en meer groenten te eten. Meer informatie is verkrijgbaar via www.meatyourveggies.nl