Hypoallergene snacks voor kinderen

30-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 
Kinderen met een voedselallergie staan vaak aan de zijlijn bij traktaties. In het KIGO-project ‘Allergie als gezonde niche-kans’ ontwikkelden studenten hypoallergene snacks.
 

Glutenvrije cupcakes en pizza, melkvrij ijs en hypoallergene bitterballen stonden op het menu tijdens het Allergiefestijn. Het festijn vond plaats op 22 april in het restaurant van het Nordwincollege in Leeuwarden. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Leeuwarder School Vereniging vormden het kritische testpanel. Hun oordeel was unaniem: ‘Glutenvrij eten kan heel lekker zijn!’

 

 

Marktonderzoek en productontwikkeling

In het KIGO-project ‘Allergie als gezonde niche-kans’ werd een marktonderzoek uitgevoerd onder basisschoolkinderen met een voedselallergie of – intolerantie. Niet mee kunnen doen met traktaties, ervaren deze kinderen als een gemis. Vervolgens gingen studenten aan de slag om feesthapjes te ontwikkelen vrij van bestanddelen die bekend staan als allergenen: koemelk, gluten, noten en schaaldieren. In het project werkte Nordwin College samen met ROC Friesland College, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Van Hall Larenstein, Voedingscentrum, Stichting Voedselallergie en Smaaklessen.

 

Uitzondering wordt norm

Het Allergiefestijn vormde de afsluiting van het KIGO-project. Alle hapjes die hier aangeboden werden, waren vrij van bekende allergenen. Deze hapjes werden aangeboden aan alle kinderen. Waar hypoallergene snacks normaal een uitzondering vormen, waren deze nu de norm. De hapjes zijn (nog) niet op de markt.

 

Contact informatie: Miriam Velter

 

Bron: GKC