Horecatrends in 2013: Gezonder eten en nog meer lokale producten

04-01-2013 \\ Innofood nieuws

Ondanks dat de kassa’s van restaurants door de crisis minder hard rinkelen, staat de culinaire wereld niet stil. Ook dit jaar bieden restaurants weer tal van culinaire verrassingen. Wat zien we in 2013 aan restaurant trends op het menu?

 

Restauranttrend 1: Lokale producten

Lokale marktjes en verse ingrediënten in de buurt zijn al jaren een trend. Maar nu zouden ook restaurants de ‘hyper lokale’ trend gaan oppikken. Boeren en producenten uit de omgeving worden ingezet om ingrediënten te leveren voor gerechten met een sterk lokale inslag. Een factor die deze trend stimuleert, is de kwaliteitsverbetering van lokale producten.

 

Restauranttrend 2: Kleinere porties

We willen niet langer grote hompen vlees op ons bord. Restaurantgangers zijn in sterke mate op zoek naar eetgelegenheden waar ze kunnen mixen en matchen: een klein beetje van dit, een bordje van dat. De horeca zal in 2013 in toenemende mate gehoor geven aan deze wens. Kleinere porties vinden hun gang naar de menukaart.

Bavaria speelt handig in op de behoefte van de consument om niet te willen kiezen uit slechts 1 gerecht. Het biermerk lanceert daarom een restaurant zonder keuken, waarbij de bezoekers gerechten kunnen bestellen van de best gewaardeerde Thuisbezorgd.nl restaurants. Via een scooterlane wordt de bestelling aan tafel gebracht. Keuze: ja, maar kleine porties…?

 

Restauranttrend 3: Gezondere alternatieven

Gezond eten wordt met de dag een grotere hype. Ook restauranteigenaren bemerken dit. Menukaarten zullen komend jaar dus meer en meer gezonde alternatieven – specifiek voor kinderen – bevatten.

 

Restauranttrend 4: Aziatische snacks

De Aziatische keuken is al langere tijd hot. Maar waar de gemiddelde Nederlander nog steeds zweert bij de snackmuur of intens kan genieten van een frikandel speciaal, neemt de Aziatische snack een belangrijkere plek in op de menukaarten van restaurants. Je zou zomaar eens snacks als dumplings en yakitori stokjes op je bord aan kunnen treffen.

 

Restauranttrend 5: Hartig fruit

Fruit krijgt een nieuwe rol toegedicht door chef-koks: het doet niet langer alleen dienst als zoete component, maar zal ook een hartige toon gaan geven aan het gerecht. Denk aan ingemaakt, gedroogd en gefrituurd fruit.

 

Bron: Telegraaf / AGF